13 ezer euróra büntették az AfD vezető politikusát egy náci mottó miatt

Egy német bíróság 13 ezer euróra büntette a német szélsőjobboldali AfD türingiai szervezetének vezetőjét, Björn Höckét, mert egy pártgyűlésen náci mottóval búcsúzott el híveitől.

A hallei bíróság döntése különösen jelentős, tekintettel arra, hogy Höcke akár néhány hónapon belül fontos állami pozíciót foglalhat el. Höcke, az AfD prominens tagja, korábban kijelentette, hogy Németországban "elég volt a holokauszt miatt szégyenkezésből", és a berlini holokauszt-emlékművet szégyennek nevezte. Az általa vezetett csoportot alkotmányvédelmi megfigyelés alá helyezték, de az AfD sikertelenül támadta meg ezt a döntést bíróságon.

A politikust azért ítélték el, mert egy 2021 májusi merseburgi gyűlésen, 250 ember előtt, a náci SA egykori vezényszavát, az "Alles für Deutschland"-t használta. A bíróság megállapította, hogy a történelemtanár végzettségű Höcke tudatosan használta ezt a kifejezést.

Az ügyészek eredetileg súlyosabb büntetést, 6 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kértek, míg a védelem a politikus felmentését szorgalmazta. Höcke a tárgyalás során ártatlannak vallotta magát és politikailag motivált eljárást emlegetett, jogi képviselője szerint fellebbezni fognak a döntés ellen.

A német jogszabályok szigorúan szabályozzák a náci szimbólumok és jelszavak használatát. Közvélemény-kutatások szerint az AfD előretörésére számítanak a júniusi EP-választáson és a szeptemberi önkormányzati választáson Németországban, ahol a párt már három keleti tartományban a legerősebbnek számít.