Oroszország szolgálatba állította a Bulava interkontinentális rakétát

Oroszország bevetésre kész állapotba helyezte a Bulava nevű új interkontinentális ballisztikus rakétáját, amely tengeralattjárókról indítható és nukleáris robbanófejeket képes szállítani.

A rakéta fő tervezője, Jurij Szolomonov bejelentette, hogy a Bulava hivatalosan Vlagyimir Putyin orosz elnök május 7-i újbóli beiktatásának napján került szolgálatba. A fejlesztés a 1990-es években kezdődött, és a Borej osztályú tengeralattjárókhoz igazították a rakétát. Tavaly novemberben az orosz védelmi minisztérium sikeres tesztindításról számolt be, amikor egy Bulava rakéta eltalált egy célpontot a Fehér-tengeren.

A TASZSZ információi szerint az orosz északi és csendes-óceáni flottában jelenleg hét Borej osztályú tengeralattjáró található, mindegyik 16-16 Bulava rakéta hordozására alkalmas. A rakéták hatótávolsága 8300 kilométer, és akár 10 darab többszörösen önállóan célra irányítható robbanófejet (MIRV) képesek magukkal vinni, amelyek nukleáris robbanófejeket juttathatnak el különböző célpontokra.

Egy másik, nemzetbiztonsági szempontból aggasztó fejlemény az orosz politikai életben, hogy egy orosz parlamenti képviselőt, Gyenyisz Haritonovot, aki a hírhedt Wagner zsoldoscsapat tagja is volt, autójában merénylet érte. A támadás során a képviselő kocsiját felrobbantották, de ő csodával határos módon túlélte a pusztító lángokat, és élve szállt ki a lángoló járműből. Az eseményről készült videó az X-en került közzétételre. Az incidens rávilágít arra, hogy az orosz politikai és katonai vezetők biztonsága komoly kihívásokkal nézhet szembe.