Franciaországban büntetnék a fast fashion gyártókat

A franciák törvényjavaslatot dolgoztak ki, amely pénzbüntetéssel sújtaná a fast fashion-termékek gyártóit, erősítve ezzel a helyi termékek piaci pozícióját az olcsó ázsiai importtal szemben. A törvényjavaslat már átment az alsóházon, és amennyiben a szenátus is elfogadja, Franciaország lehet az első ország, ahol ilyen módon szankcionálják a gyors divatipart.

A javaslat szerint a vállalatoknak környezetvédelmi díjat kellene fizetniük, amely először öt, majd 2030-ra tíz euró lenne ruhadarabonként, és a termékek környezetre gyakorolt hatásáról is tájékoztatniuk kellene a vásárlókat. A tervezetet jegyző Horizons párt elsősorban környezetvédelmi okokra hivatkozik, de a hazai márkák védelme is szempont.

Csalár Bence divatszakértő szerint a fenntarthatóság és a gazdasági fejlődés közötti lavírozás nehéz, és felvetődik a kérdés, hogy a gyártók hogyan kompenzálják majd a büntetésekkel járó pénzkiesést. A szakértő úgy véli, hogy a törvényjavaslat mögött inkább gazdasági érdekek húzódnak meg, mint a fenntarthatóság előmozdítása.

A fast fashion iparág jelentős környezeti terhelést jelent, hiszen a textilipar felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának tíz százalékáért, és jelentősen szennyezi a vizet. Csalár Bence szerint a helyi termékek előnyben részesítése csökkentheti a karbonlábnyomot, és a használtruha-piac fellendítése is egy lehetséges megoldás lehet.

A divatszakértő szerint a francia törvényjavaslat célja lehet a helyi ipar védelme és a divat kulturális értékének megőrzése is. A Shein és a Temu példáján keresztül rámutatott, hogy az online rendelés és az ingyenes visszaküldés lehetősége tovább növeli a túlfogyasztást.

Magyarországon a divatipar helyzete eltérő, és Csalár Bence szerint itt nehezebb lenne hasonló kezdeményezést elindítani, figyelembe véve az ázsiai piaccal való kapcsolatokat és az alacsony alapbéreket. A szakértő hozzáteszi, hogy a fenntartható fogyasztás iránti tudatosság növelése fontos lenne, és a másodkézből való vásárlás is előnyös lehet.

A törvényjavaslat esetleges elfogadása esetén felmerülhet, hogy a márkák a fogyasztókra vagy a bérvarrodákra hárítják majd a költségeket. Csalár Bence szerint sok márkának nincs teljes képe arról, hogy hol és milyen körülmények között gyártják a termékeiket, és a törvényjavaslat kötelezővé tenné a káros hatások feltüntetését.

Összességében a fogyasztói döntések jelentős hatással bírnak, és a tudatos vásárlás elősegítheti a fenntarthatóbb divatipar kialakulását. A francia törvényjavaslat precedensértékű lehet, de a megvalósítás módja döntő lesz a sikeresség szempontjából.