Franciaország hitelminősítése és demográfiai kihívások

A Moody's Ratings, a Fitch Ratings és az S&P Global Ratings felülvizsgálja Franciaország hitelminősítését, ami aggodalmakat kelt a kötvénypiacokon. A Moody's és a Fitch Ratings pénteken, míg az S&P a jövő hónapban hozza meg ítéletét, és a piaci szereplők negatív kilátásokra, sőt leminősítésre számítanak – Bloomberg.

A francia kormány által bejelentett rendkívüli kiadáscsökkentés ellenére a költségvetési hiány növekedésére számítanak a következő években. A gyenge gazdasági teljesítmény és az elmaradó adóbevételek miatt kérdéses, hogy Franciaország képes lesz-e tartani a kitűzött költségvetési célokat.

A francia adósságállomány, amely korábban az euróövezet egyik legbiztonságosabbjának számított, most a költségvetési helyzet romlása miatt gyengül. A 10 éves francia kötvények többlethozama a német kötvényekhez képest megduplázódott a Covid előtti időszakhoz képest, és az adósság alulteljesítése észrevehető a spanyol, olasz és portugál értékpapírokkal szemben.

A befektetők többsége a francia kötvények helyzetének változatlanságát várja, de a Societe Generale elemzője, Adam Kurpiel szerint a francia kötvények továbbra is alulteljesítenek majd, és a német adóssággal szembeni hozamprémium 50 bázispont körüli értékről 60 bázispont felé nőhet.

A hitelminősítők már hónapok óta figyelmeztetnek a Franciaország hitelminősítését érintő kockázatokra. A Fitch egy évvel ezelőtt leminősítette az országot, és októberben újabb óvatos megjegyzést tett közzé. A Moody's, amely több mint négy éve stabil kilátást jósolt Franciaországnak, a 2022-es év végén jelezte, hogy a költségvetési konszolidáció iránti elkötelezettség gyengülése növelheti a lefelé irányuló nyomást. Az S&P is felhívta a figyelmet a kockázatokra, és május 31-én várhatóan 2015 óta először rontja Franciaország osztályzatát.

A francia GDP-arányos adósságráta a Covid-járvány előtti 98%-ról 2020-ban 110,6%-ra emelkedett, és a kormány előrejelzése szerint ez a szám tovább fog nőni, 2025-ben 113,1%-ot érhet el. Francois Villeroy de Galhau, a Francia Nemzeti Bank elnöke szerint az adósságszolgálat költségei a 2020-as 29 milliárd euróról 2027-re mintegy 80 milliárd euróra emelkedhetnek.

Ezzel párhuzamosan, Franciaországban egyre több száz év feletti ember él, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek. A francia statisztikai hivatal (INSEE) becslése szerint a 105 éves vagy annál idősebb emberek száma 2023. január 1-jén közel kétezer volt, azaz annyi, mint a százéveseké 1981-ben. A 100 éven felüliek túlnyomó többsége nő (az INSEE szerint 2023-ban 86 százalékban), arányuk még nagyobb a 105 éven felettiek körében (több mint 90 százalék 2020-ban), és látványos a szuperszázasoknál.

A 105 év feletti nők általában szabadtéri kemény munkát végeztek, gazdák vagy gazdafeleségek voltak, és egészséges, nem feldolgozott termékeken alapuló étrendet követtek. Az INED tanulmánya a 105 éves és annál idősebb, és különösen a 110 éves és idősebb személyek meglepő felülreprezentáltságát állapította meg az Antillákon. A lakosság számához viszonyítva Guadeloupe-on és Martinique-on majdnem nyolcszor annyi szuperszázas van, mint az anyaországban.

A feltételezett legidősebb francia nő, Marie-Rose Tessier egy idősek otthonában él a Párizstól nyugatra található Les Sables-d'Olonne-ban, május 21-én ünnepli 114. születésnapját. A világ legidősebb emberének a 117 éves Maria Branyas Morerát tartják, aki az Egyesült Államokban született és Spanyolországban él. A francia Jeanne Calment, aki 122 évesen halt meg 1997-ben, volt eddig a leghosszabb életű ember a világon a Guinness World Records szerint.

Ez a demográfiai jelenség további kihívások elé állíthatja a francia gazdaságot, hiszen a növekvő idős népesség jelentős hatással lehet a költségvetési kiadásokra, különösen az egészségügyi és szociális ellátórendszerek terén. Az idősek magas aránya és a hosszú élettartamú lakosság növekedése további nyomást gyakorolhat az államháztartásra, ami befolyásolhatja a hitelminősítők döntéseit is.