A Mol Csoport új Poliol Komplexumának átadása

Kedden került sor a Mol Csoport legnagyobb organikus beruházásának, az új Poliol Komplexumnak az átadására Tiszaújvárosban, ahol Orbán Viktor miniszterelnök, Hernádi Zsolt, a Mol csoport elnök-vezérigazgatója és Ilse Henne, a thyssenkrupp igazgatótanácsának tagja is felszólalt.

A Mol és a thyssenkrupp együttműködésének eredményeként valósult meg a Poliol Komplexum, amely a vállalat történetének legnagyobb organikus beruházása. A Mol Petrolkémia ezzel a lépéssel kívánja elérni a régió piacvezető vegyipari vállalatának pozícióját.

Orbán Viktor a rendszerváltás idejére utalva kiemelte, hogy a Mol nélkül Magyarország sokkal nagyobb sebeket kapott volna, és Hernádi Zsolt "elévülhetetlen" érdemeket szerzett a Mol élén. A miniszterelnök Hernádi Zsoltot a magyar Jockey Ewingnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy a Mol több lábon áll, ami a vállalat stabilitását jelenti. Orbán Viktor szerint a Mol ugyanazt az utat járja be, mint a magyar gazdaság, és a Poliol Komplexum megvalósításával a cég teljes termelési lánccá vált. A miniszterelnök bejelentette, hogy a magyar iparpolitika képes lesz elegendő energiát és jól képzett munkaerőt is az ipar rendelkezésére bocsátani, és hogy a legfejlettebb iparágakat fogják meghonosítani Magyarországon, ami 2030-ig 50 százalékos növekedést fog eredményezni a villamosenergia-igényben.

Hernádi Zsolt beszédében kiemelte, hogy az ipar nélkülözhetetlen a gazdasági szuverenitás és cselekvőképesség szempontjából. A Mol elnök-vezérigazgatója szerint a tiszaújvárosi beruházás a magyar ipar fejlődésének egyik mérföldköve, és úgy véli, hogy Európa gazdasági hanyatlása az energiaárak és a gazdaságpolitika következménye. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy a kormány 131 millió eurós támogatással segítette a beruházást, amelynek eredményeként magas hozzáadott értékű, új munkaerőre lesz szükség.

A magyar kormány 131,5 millió eurós támogatással járult hozzá a beruházáshoz, amely összesen 1,3 milliárd euróba került, az eredeti 1,2 milliárd eurós költségvetéshez képest. A Mol csoport vezetője szerint a beruházás nemcsak a vállalat, hanem az ország számára is siker, és arra ösztönözte Orbán Viktort, hogy győzze meg Európát a hasonló fejlesztések fontosságáról.

A Poliol Komplexum átadása egy új korszak kezdetét jelenti a Mol csoport életében. Az új gyár 300 ember számára biztosít majd kiszámítható munkahelyet, és évi akár 150 millió euróval is növelheti a cégcsoport éves eredményét. A gyár 200 ezer tonna poliolt és 70 ezer tonna propilén-glikolt képes előállítani, amelyek széles körben használatosak a műanyaggyártásban, az építőiparban, valamint a közlekedési és gyógyszeriparban.

Császár Péter, a Mol Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a különböző poliolok és az izocianát kombinációja a poliuretán, ami minden habjellegű műanyagban felbukkan. A fejlesztések a Mosonyi György Centerben, a Mol százhalombattai kutatóközpontjában folynak.

A gyár a Thyssengroup és az Evonik licencével készült, és a cégvezetők szerint a tiszaújvárosi gyárkomplexum a világ egyik legmagasabb technológiai szintű és legtisztább poliolját állítja elő, ami versenyelőnyt jelenthet a Mol számára a globális piacon.

A beruházáson több ezer fős nemzetközi szakember gárda dolgozott, a mérnöki tervezés Németországban, Thaiföldön, Indiában és Magyarországon zajlott. Az üzemek berendezései 24 országból érkeztek. A komplexum építéséhez 75 000 köbméter betont, 13 000 tonna acélt használtak fel, 2500 kilométer kábelt és 700 km csővezetéket fektettek le több mint 18 millió munkaóra alatt.

A Mol csoport közel tíz éve erősíti vegyipari üzletágát, és a poliol üzem mellett 65 milliárd forintból épül a polipropilén gyár, illetve közel 2 milliárd euróból valósulnak meg azok az élettartamnövelő beruházások, amelyek hosszú távon is biztosítják a vegyipari tevékenységek jövőjét.

Orbán Viktor a magyar gazdaság diverzifikálásáról és a konnektivitás magyar stratégiájáról beszélt, kiemelve, hogy az ország több lábra állt és az egyoldalú függőségeket meg akarja szüntetni. A miniszterelnök bejelentette, hogy a meglévő 12 ezer, külföldön tevékenykedő vagy külföldre szállítani képes vállalkozáson kívül további 5000 kis- és középvállalkozást fognak megtámogatni, erre hamarosan tervet is hoznak létre. Orbán Viktor szerint a Mol példája biztató, hiszen 300 szakképzett magyar ember dolgozik majd itt, ez pedig egy biztos és kiszámítható jövőt jelent. A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy az európai iparpolitikát meg kell változtatni, és ígéretet tett a legfejlettebb iparágak meghonosítására Magyarországon.

Orbán Viktor kijelentette, hogy a június 9-i választásokon mindenki álljon ki a béke mellett és segítsen elzavarni a „brüsszeli héjákat”, mivel a háború jelenti a legnagyobb veszélyt. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a magyar iparstratégia jó terv, és a Molnak fontos szerepe van benne. A magyar iparstratégia fontos eleme, hogy állami eszközökkel ösztönözzék a magyar cégeket a külföldi piacokra lépésre, és erre hamarosan programot is hirdetnek. A miniszterelnök szerint a Mol Magyarország legértékesebb, több lábon álló vállalatává vált, és a Poliol Komplexum megvalósításával a cég teljes termelési lánccá vált. Az ország villamosenergia-igénye ötven százalékkal nőni fog 2030-ig, mert a legfejlettebb iparágakat honosítják meg Magyarországon, és a kormányfő ígéretet tett a legmodernebb európai hadiipar felépítésére is.