Antony Blinken titkos látogatása Ukrajnában

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken, nem előre bejelentett látogatást tett Ukrajnában, ahol várhatóan találkozik Volodimir Zelenszkij elnökkel, hogy megnyugtató üzenetet vigyen számára.

Antony Blinken éjszakai vonattal érkezett Kijevbe a délkelet-lengyelországi Rzeszów városából, amelynek repülőtere fontos logisztikai csomópontként szolgál, ahonnan védelmi felszereléseket és humanitárius segélyeket szállítanak Ukrajnába. A külügyminiszter látogatása egybeesik az új amerikai segélycsomag fegyvereinek érkezésével a frontvonalra.

Az amerikai kongresszus három héttel ezelőtt fogadta el a 61 milliárd dolláros segélycsomagot, amely légvédelmi elfogórakétákat, tüzérségi eszközöket és ATACMS nagy hatótávolságú precíziós irányított rakétákat is tartalmaz. Az Egyesült Államok mintegy 1,4 milliárd dollár értékű katonai segélyt szabadított fel készleteiből, elsősorban Patriot és NASAMS légvédelmi rendszereket, amelyekre Ukrajnának nagy szüksége van az oroszokkal való szembeszálláshoz, valamint tüzérségi lőszert. Egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint a szállítás már megkezdődött, és a fegyverek között olyan légvédelmi képességek is vannak, amelyek a legsürgetőbb szükségleteket hivatottak kielégíteni, különös tekintettel Oroszország jelenlegi harkivi tevékenységeire.

Blinken látogatásának célja, hogy biztosítsa az ukránokat az amerikai támogatásról ezekben a nehéz időkben, és megvitassa az ország „katonai kezdeményezés” átvételében nyújtott segítséget. A külügyminiszternek ez a negyedik látogatása az ostromolt országban, és először tért vissza oda a nemrég megszavazott segélycsomag bejelentése óta.

A BBC-nek nyilatkozva egy washingtoni tisztviselő elismerte, hogy az ukránok nehezebb helyzetbe kerültek a segítség késedelmes érkezése miatt, de nem vontak le közvetlen összefüggést a késedelem és Moszkva harkivi offenzívája között. Washington reményei szerint az Egyesült Államok által szállított fegyverek növekedése lehetővé teszi majd Ukrajna számára, hogy az oroszokkal szemben az „aktív védekezés” irányába mozduljon el.

A gázai konfliktus kirobbanása óta az Egyesült Államok figyelme elsősorban a Közel-Keletre terelődött, ami aggodalmat keltett az ukrán vezetésben. Blinken utoljára szeptemberben járt Ukrajnában, miközben Izraelbe a Hamász október hetedikei támadása óta hétszer is ellátogatott. Most két napot tölt Kijevben, a tervek szerint civil vezetőkkel is találkozik, kedden pedig beszédet is mond.

Blinken azt követően utazott Kijevbe, hogy Oroszország Harkiv megyében indított újabb támadást, amelynek keretein belül több falut is elfoglalt az orosz hadsereg. A látogatás során Blinken találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és más vezető ukrán hivatalnokokkal is, mint például Dmitro Kuleba külügyminiszterrel, hogy a harctéri fejlesztésekről, az amerikai támogatások hatásairól és Ukrajna gazdasági talpra állásáról egyeztessenek. A témák között szerepel egy kétoldalú védelmi megállapodás is, amelyet az USA még a júliusi washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt szeretne megkötni.

Blinken Zelenszkijnek azt mondta, hogy a már megérkezett és az úton lévő fegyverek is változást fognak hozni Ukrajnában, és hangsúlyozta, hogy légvédelmi eszközökre van szükség.