Ursula von der Leyen újrázása kérdéses az Európai Bizottság élén

Közeledve a júniusi választásokhoz, egyre több a bizonytalanság Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnökének jövőjét illetően. Európai diplomaták és tisztviselők szerint nem tekinthető biztos befutónak a következő öt éves ciklusra.

Franciaország és Németország közötti megromlott viszony, valamint az Európai Parlamentben várhatóan erősödő szélsőjobboldal miatt von der Leyen támogatottsága ingatag. A Politico elemzése szerint még a saját Európai Néppártjának támogatása is kérdéses lehet. Az elmúlt időszak botlásai, mint például a Pfizer-ügy vagy az izraeli út, tovább rontották az esélyeit.

A márciusi bukaresti pártkongresszuson a konzervatívok támogatása sem volt egyértelmű, Michel Barnier például nem állt mellé. Thierry Breton európai biztos kritizálta, hogy von der Leyen nem kapott elegendő támogatást a saját frakciójától, annak ellenére, hogy a liberálisok is részét képezik annak a koalíciónak, amely támogatja őt az Európai Parlamentben.

Az Európai Parlamentben a jogállamisági kérdések miatt kezdeményezett pártközi támadások és a Magyarországnak ítélt 10 milliárd eurós uniós támogatás jogi megtámadása tovább árnyékolják von der Leyen helyzetét. Kampányát is későn indította el, csapata tagjait csak hetekkel jelöltté válása után nevezte ki, ami újabb kritikákat váltott ki.

Alexander Winterstein, von der Leyen kampányának szóvivője szerint a vezetőre kettős teher nehezedik, hiszen regnáló elnökként és jelöltként is kampányolnia kell. Görögországba, Németországba és Lettországba is elutazott, ahol a demokrácia, a jólét és a biztonság voltak a fő üzenetei.

Németország támogatja a volt német védelmi minisztert, de Franciaország más stratégiát követ. Emmanuel Macron Renew frakciójának vezetője, Valérie Hayer bizonytalanul nyilatkozott, és több uniós diplomata szerint Franciaország engedményeket akar kicsikarni von der Leyentől. Macron támogatása kulcsfontosságú lehet a második mandátum elnyeréséhez.

Az Európai Parlamentben a szélsőjobboldal térnyerése esetén von der Leyen nehezen tudná megismételni a 2019-es szűk többséggel való hatalomra kerülését. Június 10-e után az újonnan megválasztott törvényhozóknak kell majd udvarolnia a szavazataikért.

Bírálói már más neveket is bedobtak az Európai Bizottság elnöki posztjára, mint például Roberta Metsola vagy Andrej Plenković. Egy forrás szerint von der Leyennel kezdik a küzdelmet, de nem biztos, hogy a végéig kitartanak mellette.