Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára csütörtök este a Facebook-oldalán bejelentette, hogy a jövőben a gyermekvédelmi intézményvezetők és helyetteseik kinevezésének és foglalkoztatásának feltétele egy szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálat lesz. Ennek keretében a teljes körű vezetési és személyiségi kompetenciákat is vizsgálni fogják,

például az általános pszichés állapotot, az érzelmi-indulati kontrollt, a pszichés terhelhetőséget, a stresszel való megküzdési képességet, a felelősségtudatot, a kóros függőségeket (például játékszenvedélyt, alkoholfüggőséget, drogfüggőséget), az öngyilkosságra való hajlamot és szexuális devianciákat.

A bejelentés szerint nemcsak az új vezetőket, hanem a korábbi intézményvezetőket és helyetteseiket is vizsgálni fogják, és a hamarosan megjelenő kormányrendeletben az is szerepelni fog, hogy kétévente megismétlik ezeket a vizsgálatokat.

Rétvári Bence a Facebook-bejegyzésében azt is közölte, hogy a kormány a szerdai ülésén részjelentést hallgatott meg a bicskei gyermekotthon ügyéről.

A gyermekeket molesztáló V. Jánost úgy nevezte ki a Fővárosi Önkormányzat a gyermekotthon igazgatójává, hogy tudhatták róla, hogy homoszexuális és szexuálisan aberrált.

– írta az államtitkár.

A bicskei eset kapcsán a homoszexualitást és a pedofíliát, illetve a szexuális aberrációkat már Lázár János közlekedési miniszter is egy mondatban említette egy csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kormány azután kezdett el foglalkozni a gyermekvédelem kérdéseivel, hogy kiderült: Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, aki a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának segített eltussolni az ügyét.

Fotó: Facebook / Rétvári Bence