A gyermekvédelmi rendszer megújításának aktuális helyzete

A Gyerekjogi Civil Koalíció és a kormány külön utakon haladnak a gyermekvédelmi rendszer megújításában, és bár a civilek készítettek egy 40 pontos szakmai javaslatot, egyelőre nem történt meg az egyeztetés a minisztériummal.

A gyermekvédelmi rendszer átalakítása érdekében a Gyerekjogi Civil Koalíció és a kormányzat egyelőre külön-külön dolgozik. A Koalíció által benyújtott 40 pontos szakmai javaslatot a Belügyminisztérium ismeri, de a civilek és a minisztérium közötti egyeztetés még nem valósult meg.

Rétvári Bence államtitkár a közeljövőben ígéri a gyermekvédelmi törvények benyújtását, míg a Koalíció már elkezdte a javaslatok részletes kidolgozását. A Koalíció korábban Pintér Sándor miniszterhez juttatott el egy szakértői anyagot, amelyben a gyermekvédelmi reformot nem csupán jogalkotási, hanem az ellátó rendszer megújítását célzó feladatként határozták meg.

A Belügyminisztérium válaszában kiemelte, hogy a gyermekvédelmi rendszer megerősítését és átvilágítását prioritásként kezeli, és a gyermekotthonok hatósági ellenőrzése mellett a vezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálatát is végrehajtják. A tapasztalatok alapján szükség esetén jogszabály-módosításokat kezdeményeznek, és a Fidesz-KDNP frakciók hamarosan beterjesztik a gyermekvédelmi törvény szigorításának tervezetét az Országgyűléshez.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban bejelentette, hogy a kormány egy új gyermekvédelmi törvénycsomagon dolgozik, amely húsz törvényt érintene. A téma aktualitását Novák Katalin köztársasági elnök egy korábbi kegyelmi döntése adta, amely egy gyermekotthoni ügy kapcsán került a nyilvánosság elé.

A Gyerekjogi Civil Koalíció tagjai jelenleg munkacsoportokban dolgoznak, és a nyár végére készülnek el részletes javaslataikkal, amelyeket ismételten a kormány elé terjesztenek.