Gyermekvédelmi tüntetés a Belügyminisztériumnál

Az Országos Közös Akarat (OKA) gyermekvédelmi tüntetést szervezett a Belügyminisztérium elé, hogy felhívják a figyelmet a gyermekvédelem fontosságára. A tüntetésre koncertet remélő turisták is csatlakoztak.

Az OKA már hétfőn bejelentette, hogy tüntetést szerveznek a Belügyminisztériumhoz, hogy napirenden tartsák a gyermekvédelmi ügyet. A szervezet felháborítónak tartja, hogy az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága elutasította az ellenzéki pártok által benyújtott, gyermekvédelemről szóló határozati javaslatot. Alig egy nappal azután, hogy Magyar Péter tüntetést szervezett a Belügyminisztérium elé gyermekvédelmi ügyben, szombat délután is ugyanitt kezdtek néhányan gyülekezni.

A tüntetés célja, hogy nyomatékot adjanak követelésüknek, miszerint minden gyermek több és jobb védelmet kapjon Magyarországon. Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke is hasonló témában szervezett tiltakozást, és lemondásra szólította fel Pintér Sándor belügyminisztert, aki szerinte felelős minden gyermekért, de nem képes ellátni a feladatát.

Magyar Péter azt is bejelentette, hogy június 8-án, a választás előestéjén a rendszerváltás utáni legnagyobb politikai demonstrációt tartanák meg. A tüntetők fáklyákat gyújtottak, és egy kék zsinórt húztak a Belügyminisztérium épülete mentén, amelynek a végét jelképesen odaadnák Pintér Sándornak.

A demonstráció előtt a résztvevők száma kevés volt; a létszámot koncertet remélő turisták növelték. A szervezők a Facebook-eseményben jelezték a felszólalókat, köztük a Civil Bázis elnökét és az Egységes Diákfront elnökségi tagjait. A Belügyminisztérium előtti utat a rendőrök lezárták, de a turisták örülhettek ennek, mivel így szabadon sétálhattak az úton.

A tüntetés kezdetekor Szilágyi Kitti pedagógus beszédet mondott, amelyben kritizálta a kormányt a gyermekvédelem terén tapasztalható hiányosságokért. Az OKA képviselői szerint a gyermekvédelem nemzeti ügy, és azonnali változásokra van szükség. A felszólaló szerint a családbarát magyar kormány elbukott a gyermekvédelem terén. Az OKA azonban nem adta fel, és megtartotta saját tiltakozásukat, bár mérsékelt sikerrel.