Kórházi ellenőrzések sorozata indult el

Megkezdődtek a kórházi ellenőrzések a Belügyminisztérium szervezésében, több intézményben is megjelentek a vizsgáló csoportok, néhány helyen már hajnali háromkor.

Az Elitmed.hu beszámolója szerint a Belügyminisztérium elindította a kórházi ellenőrzéseket, melyek során több egészségügyi intézményt is felkerestek, köztük a Honvéd Kórházat, a Szent János Kórházat, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházat, valamint vidéki kórházakat Gyöngyösön, Egerben, Hatvanban, Gyulán és Hódmezővásárhelyen.

Az ellenőrzések során a vizsgáló csoportok a portánál kezdik az ellenőrzést, ahol a bejelentkezéseket ellenőrzik, majd egy előre összeállított lista alapján az osztályokon haladnak végig. A jelenléti ívek, a kórtermek és a vizsgálók ellenőrzése mellett a betegek számát is megszámolják, és azt is vizsgálják, hogyan használják az eszközöket.

A módszerrel kapcsolatban Dr. Rajháthy Beatrix, a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) alelnöke kritikát fogalmazott meg, mondván, hogy az ellenőrzési gyakorlat megalázó, és rossz üzenetet közvetít az egészségügyi dolgozók felé. Ugyanakkor hozzátette, hogy a munkavállalók tűrik az ellenőrzést, mivel a munkáltató, az OKFŐ így döntött.

A Belügyminisztérium célja az ellenőrzésekkel a hatékonyabb ellátás biztosítása. A munkafolyamatok, a betegjogok, a várakozási idők, a várólisták kialakulásának okai és az állami anyagi források felhasználása kerül górcső alá. Különös figyelmet fordítanak arra is, hogy a betegek ténylegesen az osztályon tartózkodjanak-e, és ne csak papíron számolják el őket.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) levélben tájékoztatta az állami intézményeket az ellenőrzésekről.