Nagy nevek búcsúznak a magyar politikától, de jönnek az új arcok

Pénteken 16 órakor lejárt az európai parlamenti választásokat megelőző ajánlásgyűjtési időszak, és bár az eredmények még váratnak magukra, bizonyos, hogy több tapasztalt európai parlamenti képviselő nem tér vissza Brüsszelbe.

A kampányidőszak április 20-án kezdődött, és a pártoknak péntekig kellett összegyűjteniük a szükséges húszezer érvényes ajánlást az EP-választáson való induláshoz. A szavazólapon számos párt közül lehet majd választani, köztük a Megoldás Mozgalom, LMP, DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek és több másik is. Jakab Péter vezette Nép Pártja azonban nem gyűjtött össze elegendő érvényes ajánlást, így nem indulhatnak az európai parlamenti választáson. Az önkormányzati választásokra a jelölteknek május 6-ig kell összegyűjteniük az ajánlásokat, a választásokat pedig június 9-én rendezik meg.

Változások a Fidesznél

A Fidesz soraiban több EP-képviselő sem újrázik, köztük Bocskor Andrea, Deli Andor, Hidvéghi Balázs, Járóka Lívia, Trócsányi László, valamint valószínűleg Kósa Ádám és Tóth Edina sem. Deutsch Tamás listavezetőként említette, hogy Hidvéghi Balázs országgyűlési képviselő lesz. Az új jelöltek között van Győrffy Balázs és Szekeres Pál is. A határon túli magyar közösségek érdekében Bocskor Andrea és Deli Andor továbbra is tevékenykedik, míg Járóka Lívia az egyetemi-akadémiai életben, Trócsányi László a Károli Gáspár Református Egyetem rektoraként, Tóth Edina pedig környezetvédelmi szakemberként folytatja pályafutását. Kósa Ádám a Siketek Nemzetközi Sportbizottságának elnökeként a sportdiplomáciában vesz részt.

Átalakuló ellenzéki mezőny

Az ellenzéki oldalon Ujhelyi István és Ara-Kovács Attila nem folytatja brüsszeli munkáját. Vadai Ágnes és Tüttő Kata a DK és az MSZP listáján állnak, előbbi optimistán várja a választást. A Jobbik-Konzervatívok listáját Róna Péter vezeti, Gyöngyösi Márton helyzete pedig bizonytalan. A Tisza Párt listáján újoncok állnak, köztük Magyar Péter, Dávid Dóra, Tarr Zoltán és Kulja András. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Le Marietta és Törley Katalin nevét tűzte ki, míg a Mi Hazánk Mozgalom listáján Toroczkai László és Dúró Dóra szerepel, de Borvendég Zsuzsanna lehet az első EP-képviselőjük. A Momentum megtartaná jelenlegi képviselőit, Donáth Annát és Cseh Katalint. Ungár Péter nem kíván EP-képviselő lenni, helyette Schmuck Erzsébet kerülhet be az LMP-től. További pártok, mint a Megoldás Mozgalom, a Második Reformkor és a Mindenki Magyarországa Néppárt is új képviselőket indítanak.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.