Makacsnak hitték, kőszívűnek, de egészen másként telt a zseni utolsó harminc éve

A makacs és magabiztos művészt most közelebbről is megismerhetjük, betekintést nyerhetünk abba, hogyan alkotott Michelangelo, és mi járt a fejében.

A British Museum új kiállítása Michelangelo életének utolsó három évtizedét tárja fel, és arra ösztönzi a közönséget, hogy ne csak a Dávid-szobor és a Sixtus-kápolna jusson az eszükbe a művészről.

A Michelangelo: the last decades című kiállítás az első olyan tárlat, amit Nicholas Cullinan, a múzeum új igazgatójaként jegyez. Ezen nem csak az itáliai reneszánsz mester életének végső munkáit lehet megtekinteni, személyiségének elemeit is feltárják – személyes versek és levelek bemutatásával.

Zseni, mégis ember

Sarah Vowles, az Italian and French Prints and Drawings kurátora minderről így nyilatkozott az Independentnek: "Azt hiszem, sok ember, amikor Michelangelóra gondol, automatikusan a Dávid és a Sixtus-kápolna mennyezete ugrik be. Nem veszik észre, hogy 60 évesen még majdnem 30 év dinamikus kreativitás maradt az életében."

Elmagyarázta, hogy még soha nem volt olyan kiállítás, amelyik kifejezetten ezzel a 30 évvel foglalkozott volna: "Munkája az utolsó 10 évben nagyon önelemzővé és megrendítővé vált. Úgy gondolom, hogy a tárlat lehetővé teszi az emberek számára, hogy megtudják, milyen volt emberként és művészként."

A kurátor reméli, hogy a látogatók személyes módon tudnak majd kapcsolatba lépni Michelangelóval, mivel a kiállítás célja, hogy megmutassa az embereknek, hogy ő nem csak a reneszánsz művészet kiemelkedő zsenije, hanem igazi ember, aki életének különböző szakaszaiban ugyanolyan problémákkal küzdött, mint mi.

"Azt akarjuk, hogy az emberek megértsék, ki volt Michelangelo, hogy olyan érzésük legyen, mintha a válla fölött néznék, hogyan is dolgozik, és megértsék, honnan származnak ezek a gyönyörű rajzok." – tette hozzá Vowles.

Kicsit más is

A kiállítás egyik fénypontja a monumentális Epifania lesz, amely először látható a karbantartás 2018-as kezdete óta. Több mint négy évszázad után először a karikatúra újra találkozik Michelangelo életrajzírója, Ascanio Condivi által készített festménnyel.

A tárlat célja, hogy ünnepelje az általa készített csodálatos rajzokat, ugyanakkor bemutassa a kontextust, amelyben készültek, rávilágítva a művész félelmeire és sebezhetőségére. Vowles hozzátette: "Az emberek úgy képzelik el Michelangelót, mint egy nagyon magabiztos, makacs karaktert. Remélem, hogy ez egy kicsit megváltoztatja és kiegészíti a képet.".