Külföldi filmesek milliárdokat költöttek Magyarországon

A magyar filmipar jelentős növekedésnek indult, aminek eredményeképpen tavaly közel egymilliárd dollárt költöttek el külföldi filmes produkciók az országban, ami négyszerese a 2018-as összegnek.

A 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon tartott pódiumbeszélgetésen Káel Csaba kormánybiztos és több neves producer, köztük Kemény Ildikó, Robert Lantos és Mike Goodridge is részt vett. A beszélgetés során Káel Csaba elmondta, hogy az adó-visszatérítési rendszer bevezetése óta jelentősen megnőtt a Magyarországon forgatott külföldi produkciók száma és az ezek által generált bevétel. Az adókedvezményeknek köszönhetően az összeg megnégyszereződött 2018-hoz képest, ami jelentős adóbevételt jelent az országnak, és emellett a reklám- és promóciós hatása is kiemelkedő, hiszen számos nagy költségvetésű produkció tér vissza az országba.

A koronavírus-járvány idején Magyarország egy olyan szabályozási rendszert dolgozott ki, amely lehetővé tette a filmes munkák folytatását, így például a Dűne című szuperprodukció forgatása is folytatódhatott, amikor az Egyesült Államokban még nem volt lehetséges a forgatás. Káel Csaba hozzátette, hogy a magyar filmipar fejlesztése érdekében erősítették a koprodukciós projekteket, aminek eredményeképpen több tucatnyi koprodukciós film jött létre.

A magyar filmlaboratórium fejlesztése is megkezdődött, amely fontos lépés, mivel Európában már kevés helyen dolgoznak filmre gyártott anyaggal. A stúdiókapacitások bővítése is elkezdődött, így például Fóton négy új stúdió épül tízezer négyzetméteres területen, ami összességében 22 százalékos növekedést jelent a magyarországi stúdiókapacitásban.

A Nemzeti Filmintézet az oktatási program fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és más oktatási intézmények szakemberképzési támogatásával. Az SZFE-n Európában egyedülálló képzés indult a stúdiók irányába, amely a LED-technikát használja a filmes hátterek gyártásához. A zenei iparral való együttműködés is szorosabbá vált, például Francis Ford Coppola Megalopolis című filmjének zenei felvételei Budapesten készültek a Nemzeti Filmharmonikusok közreműködésével. A turisztikai ipar is erős kapcsolatot alakított ki a filmesekkel, a szállodafejlesztéseknek köszönhetően egyre több ötcsillagos hotel és lakáskínálat áll rendelkezésre azok számára, akik hosszabb időre érkeznek sorozatokat gyártani Magyarországra.