340 milliárd forintos pályázat az egyetemeknek

Csütörtökön 340 milliárd forint értékben hirdettek meg pályázatot az egyetemek számára, melynek célja tudományos és innovációs parkok létrehozása – közölte Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára.

A Neumann János Program keretében meghirdetett pályázat három fő területre koncentrál: az egészséges élet, a digitalizáció és a zöld átállás témakörei kerülnek előtérbe. Hankó Balázs arra buzdította az egyetemeket, hogy éljenek a pályázati lehetőséggel, melynek keretében idén 340 milliárd forint forrás áll rendelkezésre.

Az államtitkár kiemelte, hogy a felsőoktatási intézményeknek május 24-ig kell benyújtaniuk a pályázatokat, az ipari partnerekkel való együttműködési szándéknyilatkozatokkal együtt. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere hozzátette, hogy a tudomány és az ipar összekapcsolása révén a tudományos és innovációs parkok hozzájárulnak az oktatás fejlesztéséhez és a gazdasági környezet erősítéséhez.

Hankó Balázs szerint a tudományos és innovációs parkoknak az a feladatuk, hogy az új szintre emelt magyar felsőoktatást és innovációt elősegítve Magyarországot az európai innovációs és egyetemi rangsorok élére emeljék. Megjegyezte, hogy a magyar egyetemek már most is jól teljesítenek globális szinten, hiszen 12 intézmény a világ legjobb 5 százalékában szerepel, és az elmúlt két évben hatezerrel több hallgató kezdte meg tanulmányait, ezen belül háromezer a műszaki és természettudományos szakokon.