Orbán Viktor díszvendégként vesz részt a hsziameni kereskedelmi vásáron

Orbán Viktor miniszterelnök megköszönte Hszi Csin-ping kínai elnök meghívását, hogy Magyarország díszvendégként vehessen részt a hsziameni kereskedelmi vásáron. A Kínai Nemzetközi Befektetési és Kereskedelmi Vásár (CIFIT) jelentőségét és a magyar részvétel fontosságát vizsgáljuk meg.

A magyar miniszterelnök a közös budapesti sajtótájékoztatón említette meg a meghívást, amelyet mély tisztelettel fogadott. A CIFIT évente kerül megrendezésre Hsziamenben, Fucsien tartományban, és idén ünnepli a 24. évfordulóját. A vásárt Kína Kereskedelmi Minisztériumának Befektetés-ösztönző Ügynöksége (CIPA) szervezi, és az UFI-The Global Association of the Exhibition Industry is nyilvántartja.

A hsziameni vásár Kína négy legfontosabb befektetési és kereskedelmi kiállítása közé tartozik, és hagyományosan díszvendégeket is meghívnak. Az idei eseményre Magyarország mellett Dánia is kiemelt szerepet kap, de a magyar részvétel konkrét témája egyelőre nem ismert.

A CIFIT-en a díszvendégek nagyobb pavilonokat rendeznek be, és a kiállítás fő témája köré szervezik bemutatóikat. Magyarország korábban is részt vett hasonló eseményeken díszvendégként, például a 2018-as Kínai Nemzetközi Import Expón és a 2019-es Honan Kína Nemzetközi Befektetési és Kereskedelmi Vásáron.

Hsziamen városa gazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű, hiszen Kína egyik leggazdagabb és legélhetőbb nagyvárosa, fontos kereskedelmi és technológiai központ. A város fejlődése a nyolcvanas évek elején kezdődött, amikor Kína első négy különleges gazdasági övezetének egyikeként engedélyezték a külföldi befektetők megjelenését. Hsziamen gazdasági növekedése az elmúlt években lassult, de még mindig jelentős, és a város a globális kereslet lanyhulása ellenére is fontos szerepet tölt be.

Nyitóképünkön Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt a Karmelita kolostorban 2024. május 9-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher