Zivatarokra és jégesőre figyelmeztet a Hungaromet

Vasárnap délután a Dunától keletre, különösen a Tiszántúlon, Borsodban és a Bükk környékén zivatarok várhatóak, melyeket viharos széllökések és kisebb méretű jég kísérhetnek. A Hungaromet előrejelzése szerint a zivatarok a déli órákban alakulhatnak ki. A meteorológiai szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a teljes keleti országrészre, így a zivatarokra Kelet-Magyarországon, kiemelten a Tiszántúlon, Borsodban és a Bükk térségében kell számítani. A Hungaromet kiegészítő információi szerint délután néhány zivatar az északnyugati határ közelében is előfordulhat. A Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. figyelmeztetése alapján 12 vármegyében van érvényben figyelmeztetés, ahol elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

A zivatarokat átmeneti, akár 60-70 km/h sebességű széllökések és 2-3 cm-nél kisebb méretű jégdarabok is kísérhetik. Az előrejelzés szerint a késő esti órákra már fokozatosan lecseng a zivatartevékenység. A vasárnapi időjárás jellemzően napos lesz fátyol-, illetve gomolyfelhők mellett, de délután főként a Duna vonalától keletre eső tájakon erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. A Dunántúlon is kialakulhat néhány csapadékgóc.

A Blikk által ismertetett videóban, amelyet a HungaroMet osztott meg közösségi oldalán, órákra bontva látható egy animáció formájában, hogy a csapadékzóna nyugat felől halad keletre, és bár a Dunántúl környékét nem érinti különösebben, a Tiszántúlon erőteljesebb zivatarok alakulhatnak ki.

Hétfőn a gomolyfelhők nagyrészt feloszlanak, leginkább fátyolfelhők lesznek felettünk. A csapadékgócok az északkeleti tájak kivételével lecsengenek, ott viszont még hajnalban is előfordulhat néhány zápor, esetleg zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 14 fok között alakul, ennél néhány fokkal hidegebb a hidegre hajlamos helyeken valószínű. Öt vármegyében fordulhat elő villámlás, jégeső, emiatt figyelmeztetés van érvényben.

Kedden már az egész országot sárgával jelölik, hasonló időjárási elemek miatt. A legmagasabb nappali hőmérsékletek vasárnap 24 és 28 fok között alakulhatnak, késő estére pedig 13 és 20 fok közé hűl le a levegő.