Tavaly év végén majdnem tíz százalékkal többe kerültek a tejtermékek, a zsír és az olaj Magyarországon, mint az uniós átlag. A kenyérfélék és a zöldség-gyümölcs is drágább, ugyanakkor a húsfélék olcsóbbak – derült ki a Magyar Nemzeti Bank friss kutatásából.

Az RTL Híradó a jegybank kutatása alapján arról számolt be, hogy Lengyelországban és Romániában több mint húsz százalékponttal olcsóbbak az élelmiszerárak, mint Magyarországon.

Összesen öt tagállamban alacsonyabbak az élelmiszerárak, mint nálunk

– tette hozzá a kutatást szemléző RTL nyomán az Index.

A kutatásból az is kiderült, hogy 2021 június és 2023 december között 56,3 százalékkal nőttek az élelmiszerárak, elsősorban az alacsony termelékenység és a magas energiaintenzitás miatt. A jegybank szerint ezek a mutatók nem változtak az elmúlt évben.

A magyar élelmiszerárak lényegében elérték a holland vagy a spanyol szintet, és a francia és a némethez képest is csak 9-10 százalékponttal alacsonyabbak.

A friss kutatás rámutatott, hogy a Gazdasági Versenyhivatal árösszehasonlító oldala csökkentette, míg az árstopok növelték az infláció mértékét.

Idén januárban a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Decemberhez viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, azonban a ruházkodási cikkek 2,1 százalékkal olcsóbbak lettek

– összegezte az adatokat a Központi Statisztikai Hivatal. Ez pedig hatalmas meglepetés, hiszen az elemzők jellemzően 4 százalék fölött várták a havi adatot.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérése szerint januárban kevesebb mint 4 százalékos volt az infláció, miközben a zöldségek ára jelentős mértékben emelkedett. A KSH adatai szerint a paradicsom 21, a paprika 17, a vöröshagyma 13 százalékkal került többe januárban, mint egy évvel korábban.

Két év alatt csaknem kétharmadával emelkedtek az árak.

Kiemelt fotó: Pixabay