Tavaly év végén majdnem tíz százalékkal többe kerültek a tejtermékek, a zsír és az olaj Magyarországon, mint az uniós átlag. A kenyérfélék és a zöldség-gyümölcs is drágább, ugyanakkor a húsfélék olcsóbbak – derült ki a Magyar Nemzeti Bank friss kutatásából.
Az RTL Híradó a jegybank kutatása alapján arról számolt be, hogy Lengyelországban és Romániában több mint húsz százalékponttal olcsóbbak az élelmiszerárak, mint Magyarországon.
– tette hozzá a kutatást szemléző RTL nyomán az Index.
A kutatásból az is kiderült, hogy 2021 június és 2023 december között 56,3 százalékkal nőttek az élelmiszerárak, elsősorban az alacsony termelékenység és a magas energiaintenzitás miatt. A jegybank szerint ezek a mutatók nem változtak az elmúlt évben.
A magyar élelmiszerárak lényegében elérték a holland vagy a spanyol szintet, és a francia és a némethez képest is csak 9-10 százalékponttal alacsonyabbak.
A friss kutatás rámutatott, hogy a Gazdasági Versenyhivatal árösszehasonlító oldala csökkentette, míg az árstopok növelték az infláció mértékét.
– összegezte az adatokat a Központi Statisztikai Hivatal. Ez pedig hatalmas meglepetés, hiszen az elemzők jellemzően 4 százalék fölött várták a havi adatot.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérése szerint januárban kevesebb mint 4 százalékos volt az infláció, miközben a zöldségek ára jelentős mértékben emelkedett. A KSH adatai szerint a paradicsom 21, a paprika 17, a vöröshagyma 13 százalékkal került többe januárban, mint egy évvel korábban.
Kiemelt fotó: Pixabay