A magyar ipar növekedése: ital és dohány előretörése

A KSH adatai alapján a magyar ipar februárban növekedést mutatott, amit elsősorban az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának jelentős bővülése, valamint a járműgyártás enyhe emelkedése hajtott. Az ipari export növekedett, de a belföldi értékesítés csökkenése aggodalomra ad okot a belső kereslet tekintetében.

Februárban az ipari termelés volumene 1,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatást figyelembe véve pedig 1,4 százalékkal emelkedett, míg a januárihoz képest 3,5 százalékkal volt nagyobb a kibocsátás.

Az ipari export volumene 1,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ezen belül a járműgyártás kivitele 2,3 százalékkal emelkedett, míg a villamos berendezés gyártásáé 8,8 százalékkal csökkent. A belföldi értékesítés 2,6 százalékkal mérséklődött, azonban a feldolgozóiparé 0,9 százalékkal nőtt.

A járműgyártás volumene, amely a feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviseli, 1,6 százalékkal bővült, a közúti gépjármű gyártása 2,3, az alkatrészgyártás pedig 0,1 százalékkal nőtt. A villamos berendezés gyártása viszont 0,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az akkumulátor és szárazelem gyártás volumene 6,0 százalékkal emelkedett, míg a villamos motor és áramfejlesztő berendezések gyártásáé 19,9 százalékkal esett vissza. A számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása 1,5 százalékkal mérséklődött, az elektronikai alkatrész gyártása 14,3, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása pedig 10,7 százalékkal csökkent.

A feldolgozóiparból jelentős részt képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,3 százalékkal nőtt, köszönhetően a hazai és külpiaci eladások bővülésének. A húsfeldolgozás volumene 11,7 százalékkal emelkedett, míg a dohánytermék gyártásában a legnagyobb, az italgyártásban a legkisebb mértékű volt a növekedés. Csak két alágazatban csökkent a termelés: az egyéb élelmiszer gyártásában 0,8, a halfeldolgozásban 8,0 százalékkal.

Az előző havi visszaeséssel szemben a gyógyszergyártás kibocsátása februárban 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 1,4, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 2,7 százalékkal nagyobb lett. Folytatódott a visszaesés a gép, gépi berendezés gyártásában: februárban 7,5 százalékkal csökkent a volumen, mindkét értékesítési irányban kisebbek voltak az eladások.