Kiskereskedelmi forgalom: váratlan ugrás a márciusi adatokban

Minden elemzői előrejelzést felülmúlva a kiskereskedelmi forgalom márciusban váratlanul kétszázalékos növekedést mutatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, ami jelentős eltérés a korábbi hónapok gyenge teljesítményétől. A reálbérek emelkedése és az állampapírkamatok kifizetése hozzájárulhatott a bővüléshez, de szakértők szerint a statisztikai adatokban hiba is előfordulhatott.

A KSH márciusi kiskereskedelmi forgalmi adatai meglepetést okoztak az elemzőknek, hiszen a januári stagnálás és a februári 0,6 százalékos visszaesés után a harmadik hónapban 2 százalékos növekedést regisztráltak, ami éves összevetésben 3,6, illetve naptárhatástól megtisztítva 4,2 százalékos bővülést jelent. Az elemzők által várt 0 és fél százalék közötti havi bővülés helyett a KSH adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom márciusban jelentősen erősödött.

Az elemzők a reálbér-növekedést és a februárban kifizetett állampapírkamatokat említik a hirtelen növekedés lehetséges okaként, de felvetik annak lehetőségét is, hogy a statisztikai adatokban hiba csúszhatott. Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza szerint az üzemanyagárak emelkedése általában visszatükröződik a kiskereskedelmi forgalomban, azonban márciusban ez nem történt meg, ami további kérdéseket vet fel.

Az élelmiszerboltok forgalmának növekedése is meglepő volt, hiszen a húsvét ellenére a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok alapján 2 százalékos bővülést mutattak. Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint nehéz elképzelni, hogy márciusban ennyivel többet fogyasztottunk volna, mint egy évvel korábban.

A lakossági állampapírok kamatkifizetései jelentős összeget juttattak vissza a lakosság zsebébe, de kérdéses, hogy ez mennyire befolyásolta a kiskereskedelmi forgalmat. A bevásárlóturizmus esetleges visszaszorulása is hozzájárulhatott a belföldi fogyasztás növekedéséhez.

A KSH mérésében esetlegesen előforduló hibára utalhat, hogy a márciusi adatokban két ritkán előforduló hatás is megjelent egyszerre, ami felboríthatta a statisztikai kiigazító programokat. A húsvét és a hárommal kevesebb munkanap együttes hatása extrém ritka, és ezek a tényezők torzíthatták az adatokat.

A kiskereskedelmi forgalom jövőbeli alakulásával kapcsolatban Virovácz Péter óvatosságra int, és azt javasolja, hogy várjuk meg a következő hónapok adatait. Amennyiben a növekedési trend folytatódik, akkor a kiskereskedelmi forgalom tartós bővüléséről beszélhetünk. Az ING elemzője szerint a fogyasztók a szolgáltatások irányába is elmozdulhattak, ami nem jelenik meg a kiskereskedelmi adatokban, de a fogyasztást bővítheti.

: article-1