A vízhálózat felújításának lassú üteme

A Víz Koalíció által közzétett új tanulmány szerint a magyarországi víziközmű-hálózat felújítása rendkívül lassan halad, az országos átlag alapján 324 évbe telne a teljes megújulás.

A Másfélfok által közölt kivonatból kiderül, hogy ez az időtartam csak egy átlag, és vannak olyan területek, ahol még ennél is lassabb a folyamat. Például Zala megyében, a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. ellátási területén a csőcsere akár 1752 évig is eltarthatna a 2022-es adatok szerint.

A tanulmány rámutat arra is, hogy a hálózat elöregedése miatt jelentős mennyiségű víz veszik el. Országos átlagban a szolgáltatók értékesítési vesztesége 27,4 százalék, de ez az arány területenként változik. Míg a Fővárosi Vízművek területén 20 százalék alatti a veszteség, addig Borsod megyében az 50 százalékot is meghaladja.

A Másfélfok kiemeli, hogy a kormány a nem lakossági felhasználók víziközmű-szolgáltatásért fizetendő díját jelentősen megemelte az előző év végén, így a vállalkozásokra hárítva a rendszerfelújítás költségeinek egy részét.

A lap szerint számos okból lenne indokolt a hálózat gyorsabb felújítása, mint például az egészségtelen csapvíz, a nagymértékű hálózati veszteség, az agglomerációkba költöző emberek száma és a klímaváltozás hatásai. A Másfélfok felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország jelentős vízveszteséggel küzd, miközben bizonyos területeken, mint a Kiskunság, már megkezdődött az elsivatagosodás folyamata.