Utolsó esély Izrael rafahi hadművelete előtt

Élő hírfolyamunk az Izrael–Hamász-háborúról.

A háború szombati eseményeiről itt olvashat.

Mahmúd Abbász: csak Washington tudja elérni, hogy Izrael ne támadja meg Rafahot

Csak az Egyesült Államok tudja elérni, hogy Izrael ne támadja meg a Gázai övezet déli határán lévő Rafah várost - jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki szerint a támadásra napokon belül lehet számítani, az pedig a palesztin lakosság nagy részét menekülésre kényszerítheti az övezetből.

A Palesztin Hatóság vezetője a szaúdi fővárosban, Rijádban a Világgazdasági Fórum rendkívüli ülésén szólalt fel. "Felszólítjuk az Amerikai Egyesült Államokat, hogy érje el Izraelnél a Rafah elleni támadás feladását. Ugyanis Amerika az egyetlen ország, amely képes megakadályozni Izraelt abban, hogy elkövesse ezt a bűncselekményt" - mondta.    

Izrael, amely hetek óta fenyegetőzik a Rafah elleni támadással, mondván, hogy célja az övezetet eddig irányító Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet még megmaradt és magát ott meghúzó zászlóaljainak megsemmisítése, a múlt héten intenzív légitámadásokat hajtott végre a palesztin fegyveresek feltételezett rejtekhelyei ellen. De amellett, hogy a Hamász fegyveresei ott vannak, a városban húzza meg magát több mint egymillió olyan palesztin civil is, aki az övezet északi vagy középső részéből menekült el a hét hónapja tartó harcok elől.    

A nyugati országok, köztük a legközelibb szövetségese, az Egyesült Államok többször is arra kérték Izraelt, hogy ne támadja meg a várost.    

Abbász kijelentette: "a következő napokban kiderül, hogy Izrael Rafah elleni támadásának milyen hatása lesz, hiszen oda gyűlt az összes gázai palesztin". Hozzátette: már "kisebb csapás" is a Gázai övezet elhagyására kényszerítené a palesztin lakosságot, és ezzel a palesztin nép történetének legnagyobb katasztrófája következne be.    

Ismét elmondta, hogy elutasítja a palesztinok kitelepítését Jordániába vagy Egyiptomba, és azt is kijelentette: aggódik amiatt, hogy amint Izrael befejezi gázai hadműveletét, megpróbálja majd a ciszjordániai palesztin lakosságot is Jordániába kényszeríteni.    

Izrael annak megtorlásául indított offenzívát a Gázai övezetben, hogy a Hamász október 7-én terrortámadást hajtott végre Dél-Izrael ellen, és ebben 1200 ember meghalt, 253-at pedig túszul ejtettek.    

A gázai egészségügyi minisztérium vasárnapi közlése szerint az izraeli hadművelet kezdete óta már 34 388 palesztin halt meg, 77 575 pedig megsebesült a Gázai övezetben. Csak az utóbbi 24 órában 66-an haltak meg, és 138-an megsebesültek - derült ki a tárca tájékoztatójából.

A Hamász küldöttsége hétfőn Kairóba látogat, hogy tárgyalásokat folytasson a tűzszünetről. A tárgyalások célja, hogy áthidalják a két fél álláspontja közötti szakadékot. A Hamász a háború végleges befejezéséről szóló megállapodást szeretne, és azt, hogy Izrael vonja ki erőit a Gázai övezetből. Ezzel szemben Izrael csak ideiglenes tűzszünetet ajánlott, hogy kiszabadítsa a fogságban maradt mintegy 130 túszt, és lehetővé tegye további humanitárius segélyek szállítását. Izrael azt állítja, hogy addig nem fejezi be a hadműveleteket, amíg el nem éri célját, a Hamász elpusztítását.

Izrael külügyminisztere szombaton azt mondta, hogy a Rafahba tervezett behatolást, ahol több mint egymillió kitelepített palesztin lakik, fel lehetne függeszteni, ha létrejönne egy megállapodás az izraeli túszok szabadon bocsátásáról.