Orbán Balázs: Kína nagyhatalommá válása lehetőségeket rejt Magyarország számára

A magyar kormányfő politikai igazgatója, Orbán Balázs a Xinhua kínai hírügynökségnek adott interjúban kifejtette, hogy Magyarország nem veszélyeket, hanem lehetőségeket lát Kína gazdasági nagyhatalommá válásában.

Orbán Balázs szerint a Budapest-Belgrád vasútvonal a magyar-kínai együttműködés zászlóshajója, amely tökéletes példája a magyar emberek igényeinek kielégítésére. A politikai igazgató a két ország közötti kapcsolatokat mélynek és gyümölcsözőnek nevezte, kiemelve, hogy Magyarország volt az első európai ország, amely csatlakozott az Egy út, egy övezet kezdeményezéshez.

A kormányfő politikai igazgatója úgy véli, hogy a gyakorlati és pragmatikus együttműködések, mint amilyen az Egy út egy övezet kezdeményezés is, segíthetnek az elméleti célkitűzések megvalósításában. Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy az új technológiák gyártása és kutatása terén a további kínai együttműködés jelentős lendületet adhat a magyar gazdaságnak.

Hszi Csin-ping elnök budapesti látogatása során összesen tizennyolc megállapodást írt alá Magyarország Kínával, amelyek részletei azóta ismertté váltak. Orbán Viktor miniszterelnök a kínai állami médiának nyilatkozva összegezte a találkozó jelentőségét.