A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette a „Magyarország Tortája” versenyt, amelynek ezévi témaköre a „szuperélelmiszer” volt. A megmérettetésre a magyar cukrászat hagyományain alapuló tortákkal lehetett nevezni, amelyek meghatározó ízeit olyan hazai alapanyagok adják, mint a
- bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
- gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
- zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
- olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
31 újfajta kreáció érkezett, amelyek közül a szakmai zsűri a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa kiállításon élőben választotta ki a hat döntőst.
Ezek a következők lettek:
- ÁRVÁCSKA – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest
- FEKETE GYÖNGY – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
- HETEDHÉT – Herbai Ramóna – Forza Italia, Budapest
- MÁKVIRÁG – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác
- RIGÓFÜTTY – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest
- TÖKIBOGYÓ – Szoljár Csaba – Solier Café, Gödöllő
A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében kell majd újra elkészíteniük a versenyzőknek az ipartestület tanműhelyében, ahol pontozással választják meg a győztest.
Idén 200 milliárd forint összegű támogatásra írnak ki pályázatot az élelmiszeripar számára – ígérte a megnyitón az agrárminiszter.
– hangsúlyozta Nagy István, kiemelve a feladatok közül az élelmiszerek jelölését és az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelmet.
A tárcavezető beszélt arról is, hogy a közétkeztetést napi másfél-két millió ember veszi igénybe. A cél ezen a területen az, hogy az egészséges étrendbe illeszthető, biztonságos és megbízható, főként helyi alapanyagokból előállított ételek készüljenek. Ezt a jogalkotás is segíti, hiszen egy kormányrendelet szerint 2022-től legalább 60, 2023-tól pedig már legalább 80 százalékban rövid ellátási láncban beszerzett, illetve helyi termékekre kell alapozni a közétkeztetést.
Fotó: Wolfy