Ideje letenni az okostelefont, komoly deformitást okozhat a használata

Nem csak a mentális, de a fizikai egészségünket is veszélyeztethetik az okostelefonok. A közösségi média személyiségromboló hatásairól és a balesetekről gyakran hallunk, de kevésbé ismert, hogy a hosszú percekig tartó görgetés a kisujjunkon és a nyakunkon is nyomot hagyhat.

Az okostelefonok megjelenése óta jelentősen megváltozott az életünk, és bár sok negatívumot tulajdonítunk nekik, a pandémia alatti bezártság idején például nélkülözhetetlennek bizonyultak a mindennapi életünkben. Az utcán vagy tömegközlekedési eszközökön utazva is gyakran látunk embereket, akik a telefonjukat nyomkodva töltik az időt, ami mentális problémákhoz és nomofóbiához vezethet, de a fizikai egészségünket is veszélyezteti a sok telefonálás.

A közösségi médiafelhasználók szerint a sok pötyögés nyomot hagyhat az ujjainkon is. Az úgynevezett "iPhone ujj" jelensége akkor figyelhető meg, amikor a telefon alját a domináns kezünk kisujjával támasztjuk alá. Ez a deformáció nem márkafüggő, hanem attól függ, hogy ki hogyan és mennyi ideig használja a telefonját.

Az orvosok óvatosabban nyilatkoznak az "iPhone ujj" jelenségről. Dr. Michael Geary kézsebész szerint nincs hivatalos diagnózis arra, hogy a telefonhasználat okozna ilyen deformitást, de az okostelefonok felelőssé tehetők az ízületeink sérüléseiért. A folyamatos mobiltelefon-használat számos ízületi problémát okozhat, és ezek közül néhány súlyos, hosszú távú károkkal járhat.

Az "iPhone ujj" mellett a nyakunk és a gerincünk is sérülhet a tartós okostelefon-használattól. Az SMS-nyak néven ismert jelenség nyaki és vállfájdalmat, valamint az ízületek, a csontok és a csigolyák degenerációját okozhatja. A gerinc íve megváltozik, és a fej 60 fokos szögben történő megdöntése a telefon képernyőjének nézegetése közben akár 30 kilogrammnak megfelelő nyomást gyakorolhat a nyaki gerincre. A túlterhelés miatt a gerinc deformálódhat, ami fejfájást, nyak- és vállfájdalmakat, merevséget okozhat, és súlyosabb esetben porckopást és porckorongsérvet is eredményezhet.

Ha ezeket a panaszokat észleljük, ne habozzunk orvoshoz és fizioterapeutához fordulni, és próbáljuk meg tudatosabban használni a telefonunkat.