A bolti infláció visszaszorulása

Szinte teljesen eltűnt az átlagos áremelkedés az élelmiszer- és dohányboltokban, márciusra 0,35 százalékra mérséklődött az infláció, ami alacsonyabb, mint a gazdaság egészében mért infláció.

Az élelmiszerek áremelkedése visszafogott volt, de még inkább csökkent az egyéb bolti termékek ára, ami kedvező a fogyasztók számára. A bolti infláció nem hivatalosan számított értéke a kiskereskedelmi statisztikák alapján kiszámolható, és ez alapján az élelmiszerjellegű vegyes üzletekben kapható egyéb termékek árai lefelé húzták az átlagos inflációt. A KSH által mért élelmiszer-infláció márciusban 0,7 százalékos volt.

A nem élelmiszer termékek árának csökkenése vagy kevésbé jelentős emelkedése, valamint a diszkontok és szupermarketek által alkalmazott ármérséklés is hozzájárult ehhez a jelenséghez. A tartós fogyasztási cikkek ára országosan 1,7 százalékkal csökkent, míg a ruházkodási cikkek ára 4,4 százalékkal nőtt.

Az élelmiszerek 2022 második felétől kezdődően vezették az inflációs ranglistát, de a 2023 második felére a bolti áremelkedés belesimult a teljes inflációs trendbe. A szolgáltatások árai márciusban 9,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, ami jelentősen meghaladja a termékek áremelkedését.

A 2024 márciusával végződő 12 hónapban a bolti áremelkedés 13,2 százalékos volt, az élelmiszereké 15,6, míg a teljes infláció 12,2 százalékos. A KSH által pénteken közzétett inflációs adatok alapján az elemzők 3,7 százalékos egy évre visszatekintő drágulást várnak, ami dezinflációt jelezhet. Amennyiben ez beigazolódik, 14 hónap csökkenés után emelkedést láthatunk, és az év végére 5 százalék feletti inflációs rátára számíthatunk.