Maliban a jég drágább a kenyérnél a pokoli hőhullám és áramhiány miatt

Mali mindennapjait éjjel-nappal 40 fok fölötti hőmérsékletek és az áramellátás hiánya nehezíti meg, ami az élelmiszerek megromlásához és kidobásához vezet. A BBC beszámolója szerint a helyzet annyira súlyos, hogy a jég ára megugrott, és már drágább, mint a kenyér.

A bamakóiak a brit közszolgálati médiának elmondták, hogy a jég ára a hőhullámok miatt 75 nyugat-afrikai frankról 300-500 frankra emelkedett, ami 200-300 forintnak felel meg, míg egy bagett ára csupán 150 forintnyi frank. Az Empower Mali statisztikái szerint az ország lakosságának fele napi 500 forint alatt él, ami a globális szegénységi küszöb.

Az állami elektromossági vállalat, amely dollárban számolva százmilliós adósságokkal küzd, nem tudja tartani a lépést a növekvő energiaigényekkel, ezért gyakoriak az egész napos áramkimaradások. A maliak emiatt többet főznek, és több élelmiszert kénytelenek kidobni. Az április elején tapasztalt 48 fok feletti hőmérsékletek több mint 100 emberéletet követeltek, főként idősek és kisgyerekek körében.

Yacouba Toloba doktor kórházába naponta 15 beteget szállítanak a hőség következtében, és vannak olyan térségek, ahol az iskolákat elővigyázatosságból bezárták. A muszlim többségű országban a Ramadán idején a lakosságot arra kérték, hogy a hőség miatt ne tartsák a böjtöt.

A World Weather Attribution tudósai szerint a fosszilis energiahordozók használata miatt az ilyen hőhullámok maximuma 1,5 fokkal magasabb.