A Samsung gödi gyára veszélyezteti a környező településeket

A Demokratikus Koalíció (DK) árnyékminisztere, Kocsis-Cake Olivio szerint a Samsung gödi akkumulátorgyára miatt veszélybe kerültek a környező települések, köztük Dunakeszi is. A Greenpeace jelentése alapján magzatkárosító anyagok kerültek a csatornába, ami a gyár közelében lévő szántóföldekre is kiterjedt.

Kocsis-Cake Olivio a vasárnapi online sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a gyár működése miatt a környező lakott területek vízbázisa is veszélyben van. Az ellenzéki politikus szerint az Orbán-kormány által támogatott, a törvényeket és környezetvédelmi szabályokat figyelmen kívül hagyó akkumulátorgyárak káros hatással vannak a környezetre. Kocsis-Cake Olivio hozzátette, hogy a gödi gyárnak a bíróság ítélete alapján már régóta abba kellett volna hagynia a működését, de az Orbán-kormány mégis védelmezi azt, amit a miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely postai kézbesítési problémákra hivatkozva indokolt.

A DK árnyékminisztere követelte, hogy a kormány azonnal állítsa le az új akkumulátorgyárak építését és független szakértőkből álló bizottságok vizsgálják meg a már működő gyárakat.

Szilágyi László, Göd ellenzéki polgármesterjelöltje szerint a gyárból két év alatt 88 tonna magzatkárosító anyag került a levegőbe, ami súlyos problémákat okozhat a környéken. Továbbá a gyár 43 ezer négyzetméternyi bővítésre kapott engedélyt, ami tovább növelheti a környezeti kockázatokat.

Tonzor Péter, Dunakeszi ellenzéki polgármesterjelöltje arra hívta fel a figyelmet, hogy a Samsung-gyár mögötti terület mindössze két-három kilométerre van Dunakeszi telekhatárától, ahol egy lakópark is található. Felszólította a város fideszes polgármesterét, Dióssi Csabát, hogy nyilatkozzon arról, átvizsgálták-e a vizet és a levegőt. Tonzor Péter ígéretet tett arra, hogy amennyiben ő lesz a polgármester, minden vizsgálatot és mérést nyilvánosságra hoz.