Márciusi inflációs adatok Magyarországon

Március hónapban 3,6%-os volt az éves infláció Magyarországon, ami megegyezik az elemzők által várt értékkel és folytatja a 14 hónapja tartó csökkenő tendenciát.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a márciusi 3,6%-os infláció kismértékű csökkenést mutat a februári 3,7%-os értékhez képest, így az elemzők által előre jelzett középértékkel összhangban alakultak az árak. Az élelmiszerárak csökkenése különösen hozzájárult az inflációs ráta mérséklődéséhez, hiszen éves szinten mindössze 0,7%-os volt az áremelkedés, márciusban pedig csak 0,1%-os havi növekedést regisztráltak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) gyorsértékelése szerint a márciusi inflációs és a maginflációs adat a jegybank Inflációs jelentésében prognosztizált előrejelzési sáv közepén alakult. A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó jegybanki mutatók, mint például a ritkán változó árú termékek inflációja (6,1 százalék) és a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított maginfláció (6,4 százalék), éves áremelkedése egyaránt 0,7 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest.

A részletes adatokból azonban kiderül, hogy a szakértők miért számítanak az infláció emelkedésére a következő hónapokban. A szolgáltatások területén ugyanis jelentős, közel két számjegyű (9,9%) drágulást tapasztaltak, és további áremelkedésekre lehet számítani a telekommunikációs és pénzügyi szektorban.

Az inflációs kosár részletes elemzése azt mutatja, hogy az élelmiszerek, a tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia árak pozitív képet festenek, míg az egyéb cikkek és üzemanyagok, valamint a szolgáltatások árai magasabb inflációs nyomást jelentenek.

A maginfláció 0,8%-os havi növekedése arra utal, hogy az árstabilitás még nem valósult meg teljes mértékben. A KSH által közzétett táblázat részletesen bemutatja az egyes termékcsoportok havi és éves árváltozását.

Rövidebb bázisú (évesített 3hó/3hó) összevetésben a maginfláció és az infláció emelkedett márciusban egyes piaci szolgáltatások esetében megvalósuló visszatekintő átárazások következtében, azonban mindkét mutató továbbra is 4 százalék alatt alakul. Az előző hónaphoz viszonyított áremelkedés mértéke a teljes fogyasztói kosár és a maginfláció esetében is alacsonyabban alakult a tavaly márciusban tapasztaltnál, de meghaladta az év ezen időszakára jellemző historikus átlagot.

A márciusi inflációs adatok részletesebb elemzése várhatóan hamarosan érkezik.