Csehországban megugrott az infláció

Áprilisban 2,9 százalékra nőtt az éves infláció Csehországban, ami jelentős emelkedést jelent a márciusi 2 százalékhoz képest - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal. Az inflációs ráta növekedését főként az élelmiszerek, az alkoholos italok és az üzemanyagok árának emelkedése okozta. Havi szinten a drágulás 0,7 százalékos volt.

A termékek árai áprilisban 1,4 százalékkal, míg a szolgáltatásoké 5,3 százalékkal emelkedtek. Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója kiemelte, hogy bizonyos élelmiszerek ára csökkent az előző év azonos időszakához képest: a liszt 19 százalékkal, a hús 4 százalékkal, a tej 11,4 százalékkal, a tojás pedig 15,5 százalékkal volt olcsóbb. Azonban az árcsökkenések mértéke áprilisban alacsonyabb volt, mint az előző hónapokban. Ezzel ellentétben a zöldségek ára 2,4 százalékkal, a csokoládéé több mint 9 százalékkal, az üdítőitaloké pedig 5,4 százalékkal nőtt.

A háztartási kiadások is jelentősen hozzájárultak az árszint emelkedéséhez. A lakbérek 7,2 százalékkal, az áram 12 százalékkal, a fűtés és a meleg víz 2,8 százalékkal drágult, míg a földgáz ára 5,8 százalékkal csökkent.

Az alkoholos italokért és a dohánytermékekért áprilisban jelentősen, 10,4, illetve 7,1 százalékkal kellett többet fizetni. Az üzemanyagok ára 8,4 százalékkal emelkedett, míg a vendéglátóipari szolgáltatások, mint a vendéglői étkezés és a szállások, szintén drágábbak lettek, 8, illetve 9 százalékkal.