Az OTP bankvásárlása Közép-Ázsiában

Az OTP Bank merész lépésre szánta el magát, amikor részt vett Üzbegisztán első bankprivatizációjában. A közép-ázsiai országban az Ipoteka Bankot vásárolta meg, amely egy olyan piacon működik, ahol a korrupció virágzik, a lakosság jelentős részének nincs hivatalos jövedelme, és ahol a tranzakciók többsége készpénzalapú.

Az üzbég demográfiai helyzet jelentős hatással van az OTP ottani tevékenységére. Az ország lakossága közel 37 millió fő, évente pedig közel egymillió újszülöttel bővül. A termékenységi ráta emelkedő tendenciát mutat, jelenleg 3,5, ami jelentősen magasabb az uniós átlagnál és a régió többi országánál. A fiatalok magas aránya és a nyitottság az új technológiákra kedvező hatással van a bankrendszerre és az OTP-re is, hiszen a következő generációk már piacképes szaktudással és angol nyelvtudással lépnek be a munkaerőpiacra.

Taskent városa, Üzbegisztán fővárosa, egy gyorsan fejlődő metropolisz, ahol a modern infrastruktúra és a turizmus fejlesztése kiemelt szerepet kap. A városban hatalmas parkok, szökőkutak és világmárkák üzletei találhatók, és a közlekedési infrastruktúra is fejlett, például a Taskent és Szamarkand között közlekedő gyorsvonat akár 250 km/h sebességgel is képes haladni.

Az ország gazdasági nyitása Savkat Mirzijojev elnöksége alatt kezdődött, aki számos reformot indított el, többek között a gazdasági növekedés előmozdítását, a versenyképesség javítását és a korrupció visszaszorítását célozva. A korrupció elleni harcban tapasztalható előrelépés, de a probléma továbbra is fennáll.

Az üzbég bankszektorban az állami bankok dominálnak, de a privatizáció révén az OTP is megjelent a piacon. Az Ipoteka Bank az OTP egyik leánybankja lett, amelynek lakossági hitelezési szegmense különösen sikeres. A lakossági hitelállomány jelentős része jelzáloghitel, és a bank ügyfélkörének bővítésében a munkáltatókon keresztüli akvirálás is szerepet játszik.

Az Ipoteka Bank vállalati hitelezési szegmense azonban kevésbé teljesít jól, és több hitel késedelmessé vált. A bank a vállalati hitelezésben az állami célok megvalósulását támogatta, ami kihívásokkal járhat a jövőben.

Az OTP számára az üzbég piacra lépés lehetőséget jelent a növekedésre és a régióban való további terjeszkedésre. A bank az üzbég piacot hasonlónak látja a 3-4 évtizeddel ezelőtti magyar piachoz, és a tapasztalatokat felhasználva szeretné megismételni a korábbi sikereket. Az üzbég állam és az OTP egyaránt érdekelt abban, hogy az Ipoteka Bank átalakítása sikersztori legyen.