Az olaszok kevésbé keresik a lakossági állampapírokat

Az olasz állampapírok iránti lakossági kereslet jelentős csökkenését tapasztalhatjuk, ami arra utal, hogy Olaszországnak növelnie kell az intézményi befektetők felé irányuló forrásbevonását. A Financial Times szerint ez a tendencia változást jelezhet az államadósság finanszírozásában.

Az olaszok által vásárolt BTP Valore kötvények értékesítése a legutóbbi ötnapos időszakban 11,3 milliárd euróra esett vissza, ami jelentősen elmarad az előző három kibocsátás eredményeitől, amelyek során 18,2 milliárd, 17,2 milliárd, illetve 18,3 milliárd euró értékben keltek el.

Elemzők szerint Olaszországnak a finanszírozási igényeinek kielégítése érdekében jobban kell támaszkodnia az intézményi befektetők keresletére, különösen miután a kormány kiterjesztette a magánberuházásokra vonatkozó adókedvezményeket.

A lakossági állampapír-kereslet korábban fontos szerepet játszott az olasz adóssághalmaz finanszírozásában, hiszen tavaly év eleje óta mintegy 75 milliárd eurót adtak el közvetlenül a háztartásoknak. A Bank of Italy adatai szerint az olasz háztartások állampapír-állománya 2021 végén 150 milliárd euróról 2022 február végére 335 milliárd euróra nőtt, ami az olasz háztartások megtakarításainak csupán 6 százalékát képviseli.

A Barclays becslése szerint Olaszország idei teljes kötvénykibocsátása elérheti a 360 milliárd eurót, ami meghaladja a tavalyi 340 milliárd eurós értéket, a nettó értékesítés pedig 93 milliárd euró lehet, szemben a 2023-as 87 milliárd euróval.

A BTP Valore lakossági papírok adókedvezményt és bónuszt kínálnak, ha a befektetők a lejáratig tartják őket. Azonban a lassuló kereslet miatt Olaszországnak valószínűleg több kötvényt kell majd kibocsátania a szélesebb piacra, ami lassíthatja az olasz államkötvények raliját is, amelyek az elmúlt évben 5,4 százalékos összhozamot értek el.

Az olasz benchmark adósság árfolyamkülönbözete a német államadóssághoz képest 1,9 százalékpontos szintről 1,3 százalékpontos szintre csökkent, ami az olasz gazdaság iránti befektetői optimizmusnak és az Európai Központi Bank közelgő kamatcsökkentésének köszönhető.

Az olasz pénzügyminisztérium szóvivője elégedettségét fejezte ki a BTP Valore legutóbbi kibocsátásával kapcsolatban, mivel nem várták, hogy ez a kötvény ugyanolyan sikeres lesz, mint elődje. A kibocsátás 10 héttel az előző lakossági kötvény után történt, és a minisztérium célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson a befektetőknek a magasabb hozamok elérésére az EKB kamatcsökkentése előtt.

: Financial Times