A Fradi és a Gazprom lehetséges szponzorációs kapcsolata

A magyar kormány álláspontja szerint nincs akadálya annak, hogy a Gazprom orosz állami energiaóriás szponzorként megjelenjen a Ferencvárosi Torna Club (FTC) mezén. A sorozatban hatodik bajnoki címét ünneplő csapat esetleges új támogatójaként a Gazprom neve merült fel, bár konkrétumok egyelőre nem ismertek.

A Gazprom jelenleg a szerb Crvena zvezda csapatának mezszponzora, évente körülbelül ötmillió eurós támogatást biztosítva számukra. Korábban az orosz cég a német Schalke 04 futballklubot is finanszírozta, amelynek keretében sztárigazolásokat is lehetővé tett.

A Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője, Vadai Ágnes megkereste Orbán Viktor miniszterelnököt és Szijjártó Péter külügyminisztert a Gazprom esetleges szerepvállalásával kapcsolatban. A kérdésekre válaszolva Illés Boglárka, a külügyi tárca államtitkára közölte, hogy a kormányzat szerint előnyös, ha nagy nemzetközi vállalatok fektetnek be a magyar sportba, és kiemelte, hogy a Gazprom stratégiai partnere az országnak, mivel nélküle nem lenne biztosított a földgázellátás.

Szijjártó Péter korábban hozzátette, hogy a Gazprom nem szerepel a szankciós listán, ami szintén érvként szolgálhat a lehetséges szponzoráció mellett.

A Gazprom és Ukrajna közötti tranzitmegállapodás lejárata közeledik, és Ukrajna jelezte, hogy nem kívánja azt meghosszabbítani. Ez a döntés körülbelül 15 milliárd köbméter éves gázszállítást érint, ami az Európai Unió teljes gázimportjának mintegy 5 százalékát képviseli. Ennek fényében a piaci pozíciók jelentős változásokon mennek keresztül, és a spekulánsok az európai gázárak emelkedésére számítva készülnek az ellátási zavarokra, annak ellenére, hogy az EU tározóinak töltöttsége jelenleg megfelelő.