Elon Musk váratlan látogatása Kínában és a Tesla biztonsági kihívásai

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója váratlanul érkezett Kínába, hogy megvitassa az önvezető technológia bevezetését és az adatgyűjtési engedélyeket, miközben a vállalat az eladások csökkenésével és a helyi versenytársak, mint az Xpeng jelentette kihívásokkal küzd, valamint az amerikai hatóságok által megfogalmazott biztonsági aggályokkal szembesül.

Elon Musk magánrepülőgépe vasárnap landolt Pekingben, ahol a Tesla vezérigazgatója magas rangú kínai tisztviselőkkel, köztük Li Csiang miniszterelnökkel is találkozott, hogy tárgyalásokat folytasson a teljes önvezetés (FSD) szoftver bevezetéséről és az adatok külföldre történő továbbításának engedélyezéséről. A Tesla már 2021 óta tárolja flottájának adatit Kínában, eleget téve a helyi szabályozásnak, de ezeket az adatokat még nem továbbította vissza az Egyesült Államokba. Az FSD, amely az Autopilot szoftver legfejlettebb változata, négy évvel ezelőtt került bemutatásra, de Kínában még nem érhető el, bár Musk korábban jelezte, hogy a Tesla hamarosan elérhetővé teszi azt a kínai piacon.

Kína a Tesla számára a második legnagyobb piacot jelenti, ahol az elmúlt évtizedben több mint 1,7 millió autót adtak el. A sanghaji gyár a vállalat legnagyobb létesítménye világszerte, és Musk látogatása a pekingi autókiállítással egy időben történt, noha a Tesla nem vett részt az eseményen. A vállalat azonban nem csak a piaci lehetőségek miatt látogatott Kínába, hanem mert szembesül a helyi versenytársak kihívásaival is.

A Tesla globális munkaerő-csökkentéseket is bejelentett, amelyek az eladások csökkenésével, a kínai márkák jelentette konkurenciával és az árharcokkal állnak összefüggésben. Musk a Gulfstream magánrepülőgépén érkezett Pekingbe, és ez nem az első alkalom, hogy Kínában jár; korábban már találkozott kormánytisztviselőkkel és meglátogatta a sanghaji gyárat.

A Tesla részvényei idén jelentős csökkenést szenvedtek, és a cég negyedéves bevételcsökkenést is jelentett először 2020 óta, ami máig a koronavírus járvány okozta keresletcsökkenés hatása. Musk új modellek és egy "robottaxi" bemutatását is tervezi augusztus 8-án, amely önvezető technológiát fog felhasználni.

Elon Musk és a Tesla háza táján ezúttal is pörögnek az események:

- Elon Musk pekingi látogatására alig több mint egy héttel azután kerül sor, hogy a Tesla-vezér halaszthatatlan kötelezettségeire hivatkozva lemondta találkozóját Narendra Modi indiai miniszterelnökkel.

- Pénteken vizsgálat indult az Egyesült Államokban a Tesla több mint 2 millió járművének decemberben bejelentett visszahívása miatt az autopilot rendszerekkel kapcsolatban.

- A Meta csütörtökön közölte, hogy a második negyedéves bevétele valószínűleg elmarad a piaci várakozásoktól, ami Mark Zuckerberg vagyona egy nap alatt 20 milliárd dollárral csökkentéséhez vezetett, így Elon Musk letaszította a Facebook alapítóját a világ leggazdagabb embereinek rangsorában a harmadik helyre.

A Tesla biztonsági kihívásai:

Az amerikai Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) legfrissebb jelentése szerint a Tesla robotpilóta rendszere balesetveszélyes, sőt, halálos ütközéseket okozhat. Az elmúlt három évben történt közel ezer, robotpilóta által okozott közúti baleset elemzése alapján az NHTSA megállapította, hogy a luxusmárkás autó biztonsági rendszere nem megfelelő, mert az Autopilotja már csaknem ötszáz, súlyos ütközést okozott, ezek közül több mint egy tucat halálos kimenetelű volt.

A Tesla nemrég kétmillió járműre telepített szoftverfrissítést, hogy kijavítsa az autopilot hiányosságait, de a hivatal szerint ez valószínűleg nem lesz elegendő a balesetek megakadályozásához. Elon Musk ugyanakkor kitart fő ideológiája mellett és továbbra is hangsúlyozza, hogy az autonóm jármű a Tesla fő célja és egyedülálló fejlesztése, a bekapcsolt robotpilótával működő járművet pedig tízszer kisebb valószínűséggel éri baleset, mint egy átlagos autót.

A Tesla profitja az előző évhez képest 55 százalékkal 1,1 milliárd dollárra esett az első negyedévben, az eladásai pedig kilenc százalékkal 21,3 milliárd dollárra zuhantak. Emiatt Elon Musk meghúzta a nadrágszíjat: világszerte megszünteti 140 ezer munkahelyének mintegy tíz százalékát, többek között a Berlin melletti brandenburgi Grünheide-i üzemben is, ahol 400 dolgozót küldenek el.

A Robotaxi, amelyet augusztus elején terveznek bemutatni, a piacon már működő lézerradarok helyett újításként kamerákkal lesz felszerelve. Musk ígérete szerint a tulajdonosok akkor is kiküldhetik autóikat, hogy önállóan pénzt keressenek, amikor nincs rájuk szükségük. Azonban a fejlesztőknek még nem sikerült igazán önvezetővé tenni a Teslákat, amit most az amerikai biztonsági hatóság is megerősített.