Sokkolta a Fidesz-tábort az elnöki kegyelem és a pedofilbotrány. Azonnal csökkent a kormánypárt támogatottsága és nőtt a bizonytalanok száma a kegyelmi ügy kirobbanása és Novák Katalin lemondása után – adta hírül a Népszava a Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményei alapján.

Pulai András, a Publicus Intézet vezetője a lapnak elmondta, hogy a február 13. és 20. között végzett felmérésük alapján a magyarok 70 százaléka helyesnek tartotta, hogy a botrány után lemondott posztjáról az államfő.

A kutatás három nappal azután kezdődött, hogy a köztársasági elnök távozott hivatalából.

A Fidesz támogatottsága a teljes népességben 2-3 százalékponttal csökkent a Publicus előző, januári méréséhez képest, ami 150-225 ezer választó elvesztését jelenti. A bizonytalanok száma ugyanennyivel növekedett, minden más lényegében változatlan maradt

– mondta el Pulai András.

A közvélemény-kutató intézet vezetője szerint ez a népszerűségvesztés nagyon jelentős ilyen rövid idő alatt. De az, hogy lesz-e további vesztesége a kormányzópártnak, az attól is függ, hogy mennyire sikerül a botrányt napirenden tartani - véli Pulai.

A Publicus Intézet igazgatója emlékeztetett, hogy korábban is esett már jelentősen rövid időszakokra a kormánypárt népszerűsége, például a kata kivezetésekor, vagy a rezsicsökkentés részleges megszüntetésekor. Pulai szerint a számok azt mutatják, hogy a Fidesz továbbra is magasan vezet, de ha az ellenzék egységesen indulna az EP-választáson, akkor döntetlenhez közeli lenne az állás.


Fotó: Facebook / Varga Judit