Február 21-én újabb, csaknem harminc kijelölő határozat jelent meg a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) honlapján. Ezekből van, amelyek visszavont határozatok, de többségük leálló, szünetelő ellátásokról szól – szúrta ki a HVG.

Egyebek között gondok vannak az urológiai ellátással a MEDI-AMB Nonprofit Kft. ibrányi székhelyű ellátónál, ahol személyi feltételek átmeneti hiánya miatt szüneteltetik a járóbeteg-szakellátást.

A Kisbéri Batthyány Kázmér Szakkórház szakrendelésén a pszichiátriai gondozói ellátás tekintetében heti 25-ből 12 közfinanszírozott szakorvosi óra szüneteltet, míg a pszichiátriai szakorvosi ellátásnál heti 13-ból 9 szakorvosi óra szüneteltet. Mindez szintén humánerőforrás hiánya miatt és visszavonásig érvényes. Ugyanitt nem tudják ellátni a csecsemők csípőszűrési feladatának – UH diagnosztikai háttérrel történő – ellátását sem.

Előreláthatóan egy évig, de lehet, hogy még tovább is szünetel a gyermek tüdőgyógyászat járóbeteg-szakellátás a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórházban. Az indoklás szerint itt sincsenek meg az ellátáshoz szükséges személyi felételek.

Az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet körzetéhez tartozó települések lakosainak ellátására a sürgősségi betegellátó egységben szervezett szakellátás I. progresszivitási szinten nyújtott aktív fekvőbeteg-szakellátás vonatkozásában két másik intézményt, a Békés Vármegyei Központi Kórházat és a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központot jelölték ki. Az erről szóló határozat szintén visszavonásig érvényes.

Ugyancsak visszavonásig szünetel az onkológiai járóbeteg szakellátás a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben személyi feltételek hiánya miatt. Az érintett rákos betegeknek a 60 kilométerre fekvő Győrbe kell menniük.

2023. október elején, az egri Markhot Ferenc Kórház igazgatója jelezte, hogy 2024. október 31-ig a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai szakrendelés személyi feltételek hiánya miatt szünetel.

Hasonló problémával küzd a pásztói Margit Kórház, ahol szintén nem tudják ellátni a gyermek- és ifjúságpszichiátriai járóbeteg rendelésre érkező pácienseket.

Dr. Kökény Zoltán a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház orvosigazgatója levélben tájékoztatta az NNGYK-t, hogy humánerőforrás hiánya miatt az angiológia (érbelgyógyászat), az érsebészet és a lymphológia (nyirokerek megbetegedései) ellátásokat szüneteltetni kényszerül. Az NNGYK ezért 4 másik fővárosi kórház között osztja szét az érintett betegeket.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban november közepétől visszavonásig nem tudják fogadni az infektológiai járóbeteg-ellátásra érkező betegeket. Itt sincs nagy meglepetés, személyi feltételek átmeneti hiányát jelentette a kórház.

Hétvégén nincsen akut ügyeleti urológiai fekvőbeteg-szakellátás a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, helyette szombatonként a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetbe, vasárnaponként a Péterfy Sándor Utcai Kórházba lehet menni.

A Zala vármegyei Szent Rafael Kórházban pedig a kézsebészeti járóbeteg ellátás szünetel határozatlan ideig, és a hatóság az ajkai Magyar Imre Kórházat jelölte ki a betegek ellátására, azonban korábban pont az ajkai intézmény jelezte, hogy nem tudja ellátni a kézsebészetre érkező betegeket.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt