A Balkáni feszültségkeltés és a magyar kormány álláspontja

A Balkánon fokozódik a feszültség, a szerbek több ponton is konfliktusokat szítanak, miközben a magyar és az orosz kormány kiáll mellettük. Koszovóban a helyi szerbek bojkottálták a népszavazást, amelynek célja az ő képviseletük megteremtése lett volna, Szerbia pedig ellenezte Koszovó Európa Tanácsba való felvételét, amit Magyarország is támogat.

A koszovói szerbek nem vettek részt azon a népszavazáson, amelyet éppen az ő érdekükben írtak ki, hogy biztosítsák számukra a képviseletet Északkelet-Koszovóban. A népszavazás bojkottja meglepő volt, tekintettel arra, hogy a Szerb Lista párt támogatásával a helyiek petíciókat írtak alá az albán polgármesterek leváltására. A bojkottot a koszovói albán elnöknő, Vjosa Osmani szerint Belgrád nyomására hajtották végre.

A népszavazás érvényességéhez 50 százalékos részvétel lett volna szükséges, azonban csak 253-an mentek el szavazni a több mint 45 ezer választásra jogosult közül. A koszovói Központi Választási Bizottság elnöke, Kreshnik Radoniqi szerint a bojkott a Szerb Lista kísérlete arra, hogy túszként fogva tartsa a szerb közösséget.

A koszovói albán városvezetők azután kerültek hatalomra, hogy a helyi szerbek tavaly áprilisban bojkottálták a választásokat. Amikor az albán polgármesterek megpróbálták elfoglalni hivatalukat, a szerbek zavargásokat rendeztek, amelyek során a KFOR magyar katonái is megsebesültek.

A magyar kormány álláspontja egyértelmű: Szijjártó Péter külügyminiszter megerősítette, hogy Magyarország számára Szerbia fontosabb, mint Koszovó. A szerbek nemzetközi elszigetelődését mutatja, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése megszavazta, hogy Koszovót tagjelöltnek ajánlja a szervezetbe, amit Magyarország nem támogat.

A szlovén külügyminisztérium bekérette a ljubljanai szerb nagykövetség ügyvivőjét, miután Aleksandar Vucic szerb elnök sértő kijelentéseket tett Szlovéniára vonatkozóan, amelyekért később bocsánatot kért. Szerbia és a Republika Srpska ellenzi az ENSZ kezdeményezését, amely a srebrenicai népirtás nemzetközi emléknapjának létrehozását szorgalmazza.

A Balkánon tehát mindenki készül valamire, és a magyar politika egyértelműen a szerbek és így a putyini Oroszország érdekeinek megfelelően lép fel a térségbeli konfliktusokban.