Több millió embert átverve szerzett 175 millió dollárt a magát francia jósnőnek kiadó kanadai csaló

Egy New York-i szövetségi bíróság 10 éves börtönbüntetésre ítélte azt a kanadai szélhámost, aki 20 éves tevékenysége alatt 1,3 millió embert vert át az Egyesült Államokban és Kanadában azzal, hogy egy híres francia médiumnak állította be magát.

A 57 éves kanadai-francia kettős állampolgárságú csaló, Patrice Runner 1994 és 2014 között több mint 175 millió dolláros vagyonra tett szert Maria Duval és egy másik francia médium, Patrick Guerin nevében különböző újságokban megjelentetett hirdetésekkel, illetve a potenciális áldozatoknak küldött névre szóló levelekkel. A csalások során az idős és kiszolgáltatott áldozatoknak személyre szabott jóslatokat ígért megfelelő anyagi ellenszolgáltatásért cserébe.

Maria Duval valós személy, aki Milánóban született 1937-ben Maria Carolina Gamba néven. A jósnő a nyilvánosság előtt 1977-ben vált ismertté, amikor segített megtalálni egy eltűnt fogorvos feleségét. Duval azt állította, hogy mágikus talizmánját és látnoki képességeit egy olasz pap nagybátyjától kapta.

A csalássorozat részeként még Magyarországon is próbálkoztak, ahol a hirdetéseknek bedőlő embereket egy Duvalnak tulajdonított horoszkóppal is meglepték, amit utánvéttel kellett volna kifizetniük. A Top Trading Hungary Kft. nevű cég, amely a hirdetéseket kezelte, végül a Gazdasági Versenyhivatal látókörébe került, majd 2003-ban megszűnt.

Patrice Runner a letartóztatása után több interjút is adott, amelyekből kiderült, hogy szegény körülmények között nőtt fel, és már gyerekként gazdag akart lenni. Az egyetem alatt kezdett üzletelni, és 1994-ben sikerült felkeresnie Maria Duvalt, aki aláírt neki egy papírt, ami feljogosította arra, hogy használhassa a nevét és a képmását az Egyesült Államokban és Kanadában.

A csalók a névre szóló levelekben nemcsak pénzt kértek az áldozatoktól, hanem személyes tárgyakat is, mint például fotókat vagy levágott hajtincseket, amiket aztán a kukába dobtak. A csalások 2014-ben derültek ki, amikor egy postai ellenőr felfedezett egy nagy adag Duvalnak írt levelet egy kukában. Runner ellen 2018-ban adtak ki elfogatóparancsot, és 2020-ban tartóztatták le.

Patrice Runner végül 10 év börtönbüntetésre ítélték, ami jelentősen kevesebb, mint a vádpontonként kiszabható maximum 20 éves börtönbüntetések összege lett volna. A tárgyalásán az ügyvédje azzal védekezett, hogy a vállalkozásai semmi törvénytelent nem csináltak.