Szabó Bálintot 8 órára fogdába zárták a kínai elnök látogatása miatt

Szabó Bálint, a korábbi szegedi önkormányzati képviselő, aki ismert extrém megnyilvánulásairól, most 150 ezer forint pénzbírságot kapott, miután trombitálással próbálta megzavarni a kínai elnök, Hszi Csin-Ping budai várbeli látogatását.

Szabó Bálint, aki függetlenként indul Szegeden a polgármesteri posztért, nem először kerül összetűzésbe a hatóságokkal. Március 15-én Orbán Viktor nemzeti ünnepi beszédét is megpróbálta trombitálással zavarni, most pedig a kínai beruházáspolitika ellen tiltakozott volna hasonló módon.

A rendőrség több helyszínen is megjelent, ahol a két napon át Budapesten tárgyaló kínai elnök, Hszi Csin-ping, vagy küldöttsége megfordult, és több módszerrel is igyekezett megakadályozni a tiltakozását. Múlt pénteken délelőtt a rendőrség szerint biztonsági kordonnal elzárt területen várakozott, illetve onnan a felszólítás ellenére sem ment ki, vagy visszalépett, ami végül azzal végződött, hogy Szabó Bálint 8 órát töltött a fogdában. A politikus a közösségi médiában így írt az esetről: „Az első két napon csupán hermetikus zárásokkal és titkosügynökök hadával operáltak, pénteken azonban szintet léptek: bilincs, rendőrautó, fogda, elzárás következett. Míg a kínai elnök gépe fel nem szállt, az időmet ismét egy 2X4 méteres cellában töltöttem.”. Szabadulása után első útja a belügyminiszterhez vezetett, aki vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Szabó Bálint korábban is számos botrányos esemény főszereplője volt. Többek között Budapest főpolgármestere szeretett volna lenni, és olyan állításokat fogalmazott meg, mint hogy Szili Katalin, Szekeres Imre és Baja Ferenc szivárogtatta ki Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét. Emellett részt vett a vasi MSZP-s tagtoborzási botrányban, politizált az DK-ban, érintett volt egy zűrös elrablási ügyben, szervezett gazdatüntetést, amelyen alig voltak résztvevők, és megzavarta Szeged egyik forgalmas kereszteződését is. Ráadásul a gazdatüntetés miatt vádat emeltek ellene, és életveszélyesen rácsatlakozott Orbán Viktor konvojára, amiért bár az ügyészség nem kért rá letöltendőt, egy időre börtönbe került, és tavaly több mint hét hónapot töltött letartóztatásban, amiért Orbán Viktor konvojának közlekedését megzavarta, a kormányfőt szállító autók közé autójával maga is besorolt.

Az idén a szegedi polgármesteri székért harcba szálló Szabónak korábban is voltak már hasonló akciói. Legutóbb a Völner–Schadl-ügy tárgyalása szakadt félbe váratlanul, amikor Szabó szó nélkül beült a vádlottak mögé, majd, miután nem volt regisztrációja, a bíró felszólította, hogy hagyja el a tárgyalótermet. Ezt nem volt hajlandó megtenni, így a bíró szünetet rendelt el és kiüríttette a termet, ezt követően Szabó távozott. Március 15-én az ATV stúdiójába is osont be, ahol az Egyenes beszéd szerkesztői is tévedésből beengedték. Szabó nevéhez fűződik a 2022-es „gazdatüntetés” is, ahol a szegedi önkormányzati képviselő 1800 traktort, tanárokat és a budapesti rakpartokat elfoglaló tömeget akart összecsődíteni, sikertelenül. Tavaly augusztus 20-án az általa szervezett gazdatüntetés keretei között lezárta Budapesten a Dózsa György út egyik sávját néhány gépjárművel, és a gazdatüntetésen történtek miatt kapott egy 40 ezer forintos szabálysértési bírságot, amit viszont nem tudott befizetni, mert épp börtönben volt.