Az emberi agy rejtélyes mélységei és az MI fejlődése

A Harvard Egyetem és a Google AI kutatóinak közös munkájában egy köbmilliméternyi agyszövet feltérképezése során olyan mennyiségű adat keletkezett, amely megegyezik 14 ezer 4K-s film adataival. A projekt során 1,4 petabájtnyi tárhelyre volt szükség csak a mintáról készült képek tárolásához, ami a legújabb képalkotási technológiák és az agyminta feltérképezésének kombinációjával valósult meg.

A kutatók a Google gépi tanulási technológiáját használták fel, amely jelentős időt takarított meg a projekt számára. Az agymintát 5000 vékony ostyára szeletelték, majd elektronmikroszkópos felvételeket készítettek róluk. Ezeket a képeket újra kombinálták, hogy megszámolhassák a mintában lévő körülbelül 50 ezer sejtet és 150 millió szinapszist.

A kutatás során számos új felfedezést tettek, például az egyes sejtcsoportok tükörképszerű növekedését, egy neuron több mint 5000 kapcsolódási pontját, valamint az axonok szokatlan, fonalgombolyag alakú tekeredését észlelték.

Jeff Lichtman, a Harvard professzora szerint az adathalmazban találtak olyan jelenségeket, amelyek nem szerepelnek a tankönyvekben, és ezek a felfedezések rávilágítanak arra a szakadékra, amely a jelenlegi tudásunk és a szükséges ismeretek között tátong.

Az agyminta köbmilliméterének feltérképezése 1,4 petabájtot tett ki, ami egy felnőtt emberi agy méretének mindössze egy milliomod része. Ha a teljes emberi agyat térképeznék fel ezzel a módszerrel, az adatok 1,6 zettabájtnyi tárhelyet foglalnának el.

A teljes emberi agy feltérképezésének tárolása 48 milliárd dollárba kerülne a legolcsóbb fogyasztói merevlemezeken, redundancia nélkül. A szükséges állványok több mint 140 hektárnyi területet foglalnának el, ami a világ 10 legnagyobb adatközpontja közé sorolná a létesítményt.

Az agy feltérképezése extrém módon drága lenne, és a tudósok még nem tudnák, hogyan használják fel a térképeket. Az agy egy milliomod részének feltérképezése is évekig tartó kutatásokat generálhat, így agyunk minden titkát még hosszú ideig nem fogjuk megismerni.

A mesterséges intelligencia terén az OpenAI új modellje, a GPT-4o, valós idejű, késleltetésmentes kommunikációt tesz lehetővé, nemcsak írott szöveg, hanem videók, képek és hangok alapján is. Ez a modell mindenki számára ingyenesen elérhető lesz, és a jelenlegi csúcsmodellnél sokkal gyorsabb, valamint minden bemeneti módszernél jelentősen javult az elődjéhez képest.

A GPT-4o képes az emberi hanglejtést felismerni és valós időben reagálni rá, a szóhasználatában pedig ijesztően természetesnek érződik. A modell még az emberi érzelmeket is képes utánozni, például énekelve befejezni egy mesét, vagy érzelmeket kifejező hangvételben kommunikálni.

További részletek a Google kutatási blogján és az elkészült felvételek szabadon böngészhető galériájában találhatók. Az OpenAI új modelljével kapcsolatos további információk pedig az OpenAI csatornáján érhetők el, ahol a GPT-4o bemutatóját is megtekinthetik az érdeklődők.