Az orosz Krasznopol első bevetése egy Abrams tank ellen

Egy orosz Telegram-csatorna közzétett egy videót, amelyen egy amerikai M1A1 Abrams harckocsi állítólagos megsemmisítése látható 152 milliméteres Krasznopol lövedékkel, melyet egy Granat-4 típusú drón irányított.

Az eseményről készült felvételen az a különlegesség, hogy ez volt az első alkalom, amikor a Granat-4 drónt használták a tüzérségi lövedék célkijelölésére és rávezetésére. A drón 70 kilométeres hatótávolságú, és a felvétel tanúsága szerint a lézeres célvezetés pontos volt. Az orosz források szerint a drón nemcsak a Krasznopol, hanem a Kitolov és Gran típusú lövedékek céljelölésére is alkalmas lehet.

A brit hírszerzés korábban problémákat jelzett a Krasznopol rendszer lézeres célrávezetésével kapcsolatban, különösen felhős időben, és azt is megemlítették, hogy az oroszoknak csak korlátozott számban áll rendelkezésükre ez a fegyvertípus.

A videón azonban nem figyelhetők meg másodlagos robbanások vagy jelentős károk, ami arra utalhat, hogy az Abrams tank esetleg csak kisebb sérüléseket szenvedett, és nem semmisült meg teljesen a becsapódást követően.

Az orosz hadsereg aktív harcokat folytat Ukrajnában, és a legfrissebb hírek szerint elfoglalták az ukrán határvárost, Vovcsanszkot, amely Harkiv megyében található. Vovcsanszk 74 kilométerre van Harkivtól, Ukrajna második legnagyobb városától, és bár a településnek nincs különös katonai jelentősége, az elfoglalása az ukrán harci morál rombolása miatt lehet fontos az oroszoknak. A front közeledése miatt már több mint 5700 ukrán civilnek kellett elhagynia az otthonát, és az ukrán hatóságok folyamatosan ürítik ki Harkiv megye északkeleti részét. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője, John Kirby szerint lehetséges, hogy az orosz hadsereg átfogó hadműveletet indítson Harkiv ellen.