„A rohadékok megpróbálják felgyújtani Európát”– mondta egy brit biztonsági tisztviselő oroszokról

A Daily Mail információi szerint több európai kémfőnök is arra figyelmeztette kormányát, hogy az utóbbi hónapokban történt gyanús tűzesetek és egyéb incidensek mögött Oroszország állhat. Egy brit biztonsági tisztviselő szerint ezek a tűzesetek összefüggésben állhatnak egymással, és az oroszok merészebb támadásokat hajtanak végre.

Az előző hétvégén több európai állam kémfőnökei jelezték, hogy Oroszország lehet a felelős bizonyos gyanús tűzesetekért, amelyek fegyvergyárakban és a hadiiparhoz köthető üzemekben történtek. A The Telegraph is hasonló információkat közölt, miszerint az orosz katonai hírszerzés és a Wagner-csoport tagjai szabotőröket toboroznak Európában.

Egy brit belbiztonsági tisztviselő szerint a nyugati hírszerzők rájöttek, hogy az ipari létesítményekben kiütött tüzek sorozata valószínűleg Moszkvához köthető, és a tűzesetek egymással összefüggésben állhatnak. Az oroszok állhatnak hekkertámadások, vonatok kisiklatása és a polgári légi járatok műholdas jeleinek zavarása mögött is.

Az oroszok stratégiája megváltozott, merészebben lépnek fel, és még a katonai egyenruhák beszállítóit is célba vették. Bob Seely, a brit törvényhozás külügyi bizottságának tagja szerint a briteknek fel kell ébredniük, és meg kell védeniük magukat az orosz állam által végrehajtott műveletekkel szemben.

A Daily Mail több esetet is felsorolt, amelyek szabotázsakciók lehetnek:

  • Kelet-londoni raktár gyulladt ki márciusban, amelyben Ukrajnának szánt segélyszállítmányok voltak, és a gyújtogatással vádolt két férfit azzal vádolják, hogy az orosz kormányzatnak dolgoznak.
  • Áprilisban robbanás történt a BAE Systems dél-walesi gyárában, amely Ukrajnának átadott fegyvereket gyárt, de a cég szóvivője szerint egyelőre nincs bizonyíték szabotázsra.
  • Tűz ütött ki a General Dynamics pennsylvaniai üzemében, amely 155 mm-es kaliberű tüzérségi lövedékeket gyárt Ukrajnának, de a cég szóvivője szerint baleset történhetett.
  • Berlin melletti gyárban tűz ütött ki május elején, amelyet egy Ukrajnának szállított légvédelmi rendszereket gyártó cég üzemeltet, de a rendőrség szerint nem volt szabotázsra vagy támadásra utaló jel.
  • Svédországban több vonat is kisiklott, és vizsgálat indult, hogy állhat-e szabotázs a sorozatos incidensek mögött.
  • Lengyelországban felszámoltak egy vasúti rendszer ellen készült támadásokra szánt szabotőrhálózatot.

Vasárnap hajnalban tűz ütött ki egy varsói bevásárlóközpontban, amely szinte teljesen leégett. A közösségi médiában felmerült, hogy ez is szándékos gyújtogatás lehetett Oroszország részéről.