Magyar Péter és a világ, ahogy ő látja

A Rhema Konferenciaközpontban megtartott eseményen Puzsér Róbert és Magyar Péter beszélgetése vonzotta a közönséget, ahol a politikus kifejtette nézeteit a világról és a magyar politikai helyzetről.

A kormánypropaganda célkeresztjében álló Magyar Péter és Puzsér Róbert közötti beszélgetésre már a meghirdetés után rövid időn belül elfogytak a jegyek. A Rhema Konferenciaközpontban szervezett eseményre a szervezők a létszámot is bővítették, de még így is kevésnek bizonyult a hely az érdeklődők számára. A közönség nem akarta kihagyni a három órás eseményt, és a végén a lehetőséget egy szelfire Magyar Péterrel.

Magyar Péter a beszélgetés során kifejtette, hogy politikai nézeteit már próbálta megfogalmazni, és a Tisza Párttal kapcsolatban is optimista, hiszen szerinte a választások után sokan fognak csatlakozni hozzájuk. A politikus beszélt arról is, hogy mikor ábrándult ki a Fideszből, és hogy a 2006-os események, valamint a 2021-es tűzijáték lemondása voltak számára meghatározóak ebben a folyamatban.

Magyar Péter kritikusan szólt a Fideszről, kiemelve, hogy a kormánypropaganda ellenére egyre inkább élvezi a politikai szerepvállalást. A politikus szerint a Fidesz megerősíti őt abban, hogy helyes döntést hozott a kilépéssel.

A beszélgetés során Magyar Péter kitért Orbán Viktor személyére és politikai pályafutására is, ellentmondásosnak nevezve a miniszterelnököt. A politikus szerint Orbán Viktor a 2002-es vereség után döntött úgy, hogy Machiavelli-eszközökkel kell kormányoznia, és a 2010-es választási győzelem után kezdett el Kelet felé fordulni.

Magyar Péter az Európai Unióval kapcsolatban is megosztotta gondolatait, kifejezve szkepticizmusát egy szuperállam, azaz az Európai Egyesült Államok létrejöttével kapcsolatban. A politikus szerint az EU és a magyar baloldal nem érti megfelelően a rendszer működését, és bírálta az EU-t, hogy a jogállamiságot „furkósbotként” használja egyes tagállamokkal szemben. Ezzel szemben Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője élesen kritizálta Magyar Pétert, amiért a politikus a jogállamisági mechanizmust és a Sargentini-jelentés pontjait kritizálta, és azt állította, hogy ezek a magyar érdekek védelmét szolgálják az EU-ban.

A szuverenitás kérdésében Magyar Péter kiemelte, hogy a Fidesz bírálata ellenére ő maga nem fogad el külföldi támogatást, és hogy Európát nem Oroszországtól, hanem az USA-tól kell jobban félni. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal már vizsgálja mozgalmát, hogy kap-e pénzt külföldről, és állítása szerint két újabb segítőjét is kirúgták a munkahelyéről.

Magyar Péter beszélt az igazságszolgáltatás fontosságáról is, hangsúlyozva, hogy nem az elszámoltatást kell ígérni, hanem a magyar igazságszolgáltatásnak hagyni, hogy tegye a dolgát. A politikus szerint a legfontosabb változtatások közé tartozik az EU-s pénzek helyes felhasználása és az Európai Ügyészségbe való belépés.

A propaganda témájában Magyar Péter kritizálta a kormányzati kommunikációt, és azt állította, hogy a Fidesz és az MCC is jelentős összegeket költ amerikai tanácsadókra. A politikus szerint a kormányzati média napi szinten támadja őt, de úgy véli, hogy a magyar emberek nem dőlnek be ennek a propagandának.

Magyar Péter végül arról beszélt, hogy a Fidesznek nincs hosszútávú víziója, és hogy ő maga bevonni szeretné az embereket a társadalmi kérdések megvitatásába. A politikus szerint a változás iránti igény erős az emberekben, és bízik abban, hogy elindított egy folyamatot, amelynek eredményeként Magyarország jobb irányba mozdulhat el.

Az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatban Magyar Péter cáfolta, hogy Lázár Jánossal puccsot tervezne Orbán Viktor ellen, és kijelentette, hogy nem szeretné, ha Lázár János lenne a miniszterelnök. Emellett megjegyezte, hogy a Fideszben való tagságát illetően Gulyás Gergely állítása szerint még tagdíjtartozása van, de ő úgy tudta, hogy kirúgták. Magyar Péter hangsúlyozta, hogy politikájának tartalmát már részletesen ismertette korábbi tüntetéseken, rendezvényein és országjáró körútján. A Momentum pártelnöke, Donáth Anna óvatosan viszonyult Magyar Péterhez és mozgalmához, elismerve annak hatékonyságát, de bírálta Magyart az EU-s politikát illetően a Fideszhez hasonló megjegyzései miatt.