Egy belga kerékpáros diadalmaskodott a Kékestetőn

A Tour de Hongrie harmadik szakaszán Thibau Nys, a belga versenyző szerezte meg a győzelmet, ezzel az összetett versenyben is az élen áll. A legjobb magyar versenyzőként Dina Márton a 15. helyen végzett, és ő viselheti a fehér trikót.

A Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszának győztese Thibau Nys lett, aki ezzel az összetett versenyben is átvette a vezetést. A magyar válogatott Dina Márton a legjobb hazai versenyzőként zárta az etapot, így ő ölthette magára a fehér trikót.

A verseny leghosszabb és legtöbb szintemelkedést tartalmazó szakaszán a mezőny Kazincbarcikáról indult, és Magyarország legmagasabb pontján, Kékestetőn ért célba. A hegyi szakaszra a sprinterek helyett a hegyimenők kerültek előtérbe.

A verseny elején egy hatfős szökevénycsoport alakult ki, amelyet a mezőny két percre engedett el. A hazai kerékpárosok közül Rózsa Balázs is bekerült az élbolyba. A mezőny Egerben is nagy szurkolótábor fogadta, és a hajrához közeledve a versenyzőket borús idő és lelkes szurkolók várták.

A verseny hajrájában a BORA-hansgrohe csapata állt előre, és az utolsó kilométereken egy 20-25 fős csoport maradt együtt. Dina Márton is ebben a csoportban tekert, de a hajrában kissé leszakadt. Thibau Nys türelmes támadással az utolsó métereken előzött, és ezzel megszerezte a szakaszsikert és a sárga trikót is.

Dina Márton a szakaszt 37 másodperces hátránnyal, a 15. helyen zárta, és összetettben 47 másodperces lemaradással a 15. helyen áll. A versenyző elégedett volt a teljesítményével, de megemlítette, hogy a versenyrutinja és kilométere hiányzott a jobb eredményhez. A következő etapokban további lehetőségek várnak rá.

A Tour de Hongrie következő szakaszát Budapestről, a Hősök teréről indítják, és a mezőny 167 kilométeres távon, 1451 méter szintkülönbséggel méri össze tudását, Etyek környéki körözéssel zárva a napot.

Tour de Hongrie 2024

3. szakasz, Kazincbarcika - Gyöngyös-Kékestető, 183 km:

    1. Thibau Nys (belga, Lidl-Trek) 4:31:52 óra
    1. Diego Ulissi (olasz, UAE) azonos idővel
    1. Emanuel Buchmann (német, BORA-hansgrohe) a. i.
  • ...15. Dina Márton (magyar válogatott) 37 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:

    1. Nys 12:09:41 óra
    1. Ulissi 4 másodperc hátrány
    1. Buchmann 6 mp h.
  • ...15. Dina 47 mp h.