Új jogokat kaphatnak a palesztinok az ENSZ-ben

Az ENSZ-közgyűlés döntése értelmében új jogokat biztosítanak a palesztinoknak a világszervezetben, ami heves reakciókat váltott ki több ország részéről.

Az ENSZ-közgyűlés pénteki ülésén egy arab-palesztin határozattervezet került szavazásra, amely új jogokat biztosítana a palesztinoknak a világszervezet keretein belül. A tervezetet 143 igen szavazattal, 9 nem ellenében és 25 tartózkodás mellett fogadták el. A nem szavazatok között volt Magyarország, Izrael és az Egyesült Államok is.

A közgyűlési határozat nem adja meg a teljes jogú tagságot a palesztinoknak, de elismeri, hogy jogosultak erre, és hangsúlyozza, hogy "minél előbb meg is kell azt kapniuk". A közgyűlés ezenkívül arra szólította fel a Biztonsági Tanácsot, hogy vizsgálja felül korábbi, az Egyesült Államok vétójával elutasított döntését a palesztin állam elismeréséről.

Rijád Manszúr, a palesztin ENSZ-nagykövet békét és szabadságot sürgetett, míg Gilád Erdan, Izrael állandó ENSZ-képviselője a palesztinokat nem békeszeretőnek nevezte, és a Hamász terrorszervezetre utalva a palesztin terrorállam létesítésének veszélyére figyelmeztetett.

Az ENSZ Alapokmánya alapján a tagság minden "békeszerető állam" számára nyitott, amely elfogadja és betartja a dokumentumban foglalt kötelezettségeket.

Robert Wood, az amerikai ENSZ-nagykövet helyettes szerint az ENSZ-ben történő egyoldalú lépések nem segítik elő a kétállami megoldást, és az államiság csak a felek közötti közvetlen tárgyalások eredményeként érhető el.

A határozat értelmében a palesztinok 2024 szeptemberétől bizonyos pótlólagos jogokhoz és privilégiumokhoz jutnak, például helyet kapnak az ENSZ-tagok között a közgyűlés termében, de szavazati joguk továbbra sincs.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke és a külügyminisztérium is üdvözölte a döntést, mint a teljes jogú ENSZ-tagság felé vezető lépést. Az izraeli külügyminiszter, Jiszráel Kac szerint viszont a határozat a Hamász gyilkosait és erőszaktevőit jutalmazza, és aláássa a békét.

A palesztinok 2011-ben kérték hivatalosan az önálló állam elismerését az ENSZ-től, de a kérdésben nem szavaztak, mivel nem sikerült a szükséges támogatást megszerezniük a Biztonsági Tanácsban.