Egyre nehezebben fenntartható a nők 40 éves jogviszony után történő kedvezményes nyugdíjazása, így várhatóan két év múlva hozzá fognak nyúlni a rendszerhez – írta a portfolio.hu-n megjelent elemzésében Farkas András nyugdíjszakértő, akinek számításai szerint

idén már 467 milliárd forintba kerül a nyugdíjkasszának ez a kedvezmény.

A Nők40 első tíz évében, 2011 és 2020 között 298 ezer nő vette igénybe ezt az ellátást, míg a következő években várhatóan további 233 ezer nő választhatja a korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét.

A Nők40 feltételei 2027-től, azaz a 2026-os választási évet követően szigorodhatnak, hiszen 2011 óta 3 évvel, 62 évről 65 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár, és ezt a 3 éves növekedést nem építették be a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe, amely kezdettől változatlanul 40 év.

Ennek következtében Magyarországon kialakult egy feltehetően nem szándékolt kettős nyugdíjkorhatár: a férfiak csak 65 éves életkoruk betöltésével, a nők viszont életkoruktól függetlenül a 40 éves jogosító idő betöltésével elmehetnek nyugdíjba, és ez a kettősség egyre több pénzbe kerül.

Nem véletlen, hogy ez a kedvezményes nyugdíjvonulási forma olyan népszerű, hogy minden második nő a Nők40 alapján, idő előtt megy nyugdíjba.

Ez az arány pedig tovább nőhet, mert az általános nyugdíjkorhatár emelkedésével minden évben egyre több nő képes megszerezni a szükséges 40 évi jogosító időt a 65 éves korhatára betöltése előtt.

Az így nyugdíjba vonult nők pedig még kedvezőbb feltételek mellett dolgozhatnak a versenyszférában, mivel a keresetüket nem terheli tovább járulék és szocho – hívta fel a figyelmet a nyugdíjszakértő.

Farkas András hozzátette azt is, miután a Nők40 eleve politikai döntés alapján született, a jövőjét is elsősorban politikai megfontolások, nem pedig a nyugdíjszakmai érvek határozhatják meg.


Fotó: MTI