Emma és Eddie – A képen kívül: Egy webcamező pár története

Tíz évvel a Drifter című filmje után Hörcher Gábor új dokumentumfilmje, az Emma és Eddie – A képen kívül egy webkamerás szexiparban dolgozó pár életét mutatja be, akik a kamera előtt és mögött is megpróbálják fenntartani kapcsolatuk látszatát. A film április 25-től lesz látható a magyar mozikban, majd májusban a HBO Maxból Maxba átalakuló szolgáltatón is megtekinthető.

Hörcher Gábor a premier előtt beszélt arról, hogy a pornóipar maga nem érdekelte különösebben, inkább a fogyasztói társadalom hátulütői, a közösségi média kétarcúsága és a párkapcsolati problémák foglalkoztatták. A Lovett házaspár története során a rendező a párkapcsolati problémák és a közösségi média által keltett illúziók összefüggéseire helyezte a hangsúlyt.

A film készítése során a rendező és a szereplők közötti kapcsolat is fontos szerepet kapott. Hörcher elmondása szerint a forgatás kezdetén a párkapcsolati jelenetek domináltak, és a szereplőknek lehetőségük volt dönteni a projekt folytatásáról. A rendező számára fontos volt, hogy a szereplők tisztában legyenek a film irányával, és demokratikus döntést hozhassanak a részvételükről.

A dokumentumfilmes felelősségéről szólva Hörcher kiemelte, hogy bár fizikai bántalmazásnak nem voltak tanúi, a lelki bántalmazás súlyosságát és káros hatásait nem hagyhatták figyelmen kívül. A rendező magánemberként is igyekezett segítséget nyújtani a szereplőknek, ha arra szükségük volt.

A film készítése során a szereplők is részt vettek a kreatív folyamatban, így például közösen írtak forgatókönyvet a rendezővel, bár ezek a jelenetek végül nem kerültek be a végleges filmbe. Hörcher szerint ez a közös munka és a szereplők bevonása a rendezésbe egy szükséges minimum volt a téma intimitása és nehézsége miatt.

A film végén Emma egy fontos hozzáadásával gazdagodott, amit a rendező az ő kérésére vett fel és illesztett be a történetbe. A szereplők tisztában voltak azzal, hogy a film bemutatja életük egy nehéz oldalát, de kockázatvállalási hajlamuk és határaik eltérnek a hétköznapi emberekétől.

Hörcher Gábor szerint a film nemcsak a szereplők, hanem az emberi kapcsolatok és a párkapcsolatok mélyebb megértésére is lehetőséget ad. A rendező hangsúlyozta, hogy a film célja nem a realityshow-khoz hasonló bemutatás, hanem egy strukturált, kontextusba helyezett és összefüggéseket kutató megközelítés.