A német elektromosipar válságban

Négy éve nem látott mértékű csökkenést szenvedett el a német elektromos és digitális ipar új megrendeléseinek száma.

Az elmúlt évek legnagyobb visszaesését tapasztalja a német elektromos és digitális ipar, a ZVEI negyedéves összesítése szerint a megrendelések éves szinten 17,8 százalékkal estek vissza. Ez a csökkenés az ágazatban az elmúlt közel négy év legjelentősebb mértékű visszaesése.

A 2023-as év első negyedévében a vállalatok 13,5 százalékkal kevesebb új megrendelést rögzítettek, mint az előző év azonos időszakában. A január és március közötti időszakban a szektor értékesítési árbevétele 55,3 milliárd euróra rúgott, ami 8,9 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A ZVEI adatai alapján a visszaesés elsősorban a belföldi kereslet csökkenésének tudható be. Márciusban a németországi megrendelések 25,7 százalékkal, míg az első negyedévben összességében 15,2 százalékkal maradtak el a 2023-as adatoktól. A külföldi megrendelések esetében márciusban 11,1, az első negyedév folyamán pedig 12,1 százalékkal kevesebb megrendelés érkezett, mint az előző év hasonló időszakában.

Andreas Gontermann, a ZVEI vezető közgazdásza szerint a márciusi adatokhoz képest a múlt hónapban tovább romlottak az üzleti várakozások, azonban a jövőbeli exportmegrendelésekkel kapcsolatos kilátásokban javulás figyelhető meg. Áprilisban azonban ismét romlásnak indult a német elektromos és digitális ipar klímaindexe, amely az azt megelőző négy hónapban emelkedést mutatott.