Alsógatyában pózolt Donald Trump

Rengeteg közvetett bizonyíték gyűlt össze a volt amerikai elnök perében. Az ügyészeknek azonban szüksége lesz Trump egykori jobbkezének tanúvallomására, hogy sikerrel lezárják az ügyet.

Donald Trump büntetőpere már ötödik hete zajlik, és olyan, mint egy elhúzódó előjáték. A procedúrában voltak izgalmas pillanatok, de az izgalom hol nő, hol csökken. A per lényegileg Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédjének vallomásán múlik, aki még napokig nem fog megjelenni a tanúk padján.

Ezen a héten az esküdtek Stormy Daniels egykori pornósztárt hallgatták meg, aki a 2016-os elnökválasztás előtt kapott kifizetésekről beszélt, amelyeket Cohen biztosított neki, hogy szexuális kapcsolata Trump-pal ne kerüljön nyilvánosságra. Daniels pikáns részleteket is megosztott, többek között szexuális fétisekről és pozitúrákról. Az ügyészeknek be kell bizonyítaniuk, hogy Trump utasította Cohent a hallgatási pénz megelőlegezésére, és meghamisította az üzleti feljegyzéseket, hogy elfedje annak visszafizetését.

Az ügyészek rengeteg közvetett bizonyítékkal szolgáltak, például lejátszottak egy felvételt, amelyen Trump és Cohen egy másik kifizetésről beszélgetnek. Trump beosztottjaitól azt kérték, hogy írják le, miként hagyta jóvá személyesen az olyan típusú csekkeket, mint amilyeneket Cohennek állított ki.

Stormy Daniels felnőttfilm-sztár kedden pikáns részleteket árult el a Donald Trump volt elnökkel 2006-ban történt állítólagos szexuális kapcsolatáról. Leírta, hogyan találkoztak egy golfversenyen, és hogy szerinte mi történt, amikor felment Trump Lake Tahoe-i szállodai szobájába. A tárgyalás egy pontján Trump alsónadrágra vetközve pózolt neki szállodai ágyán.

Néhány részlet azonban annyira kendőzetlen volt, hogy a bíró több ponton is félbeszakította a tanút. Trump ügyvédei azzal érveltek, hogy Daniels befolyásolja az esküdtszéket, de a bíró elutasította a tárgyalás bezárására irányuló kérést.

Donald Trumpot a pert vezető bíró megfenyegette, hogy börtönbe küldi, ha továbbra is semmibe veszi a rá kiszabott nyilatkozattételi tilalmat. A bíró szerint a Trump ellen kiszabott bírságok nem bírnak elrettentő erővel, és fontolóra kell vennie a börtönbüntetés kiszabását. Trump már tizedik alkalommal szegte meg a rendeletet, amely megtiltotta neki az esküdtek és mások elleni verbális támadásokat.

Jeffrey S. McConney, a Trump Organization korábbi vállalati kontrollere tanúvallomást tett arról, hogy Cohen megtérítette a Danielsnek kifizetett hallgatási díjat. Az ügyészek aprólékosan dokumentálták a kifizetések menetrendjét, és bemutatták a Trump Organizationnek küldött számlákat és a Cohennek kiállított csekkeket. Cohen számláin szerepel egy „előlegmegállapodás”, ami az ügyészek szerint nem is létezett, csak a visszatérítés álcázására szolgált.

(Borítókép: Donald Trump 2024. május 7-én. Fotó: Win McNamee / Getty Images)