Új típusú sejteket fedeztek fel az emberi májban

Teljesen új sejttípust azonosítottak az emberi májban, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a sérülések helyreállításában, a Live Science szerint. Ezek a "vezérsejtek" az egészséges szövetek gyógyuló sebekbe való juttatásáért felelősek, elősegítve ezzel a regenerálódást.

A kutatók úgy vélik, hogy ez a felfedezés segíthet új kezelési módszerek kifejlesztésében a májbetegségek terápiájához. A máj elsődleges funkciója a méreganyagok eltávolítása a vérünkből és az emésztőrendszerből származó felesleg megszüntetése, emellett ismert az öngyógyító képességéről is, amelynek köszönhetően képes helyreállítani a vírusok, drogok és az alkohol okozta károkat.

Azonban előfordulhat, hogy a máj nem képes egyedül megbirkózni a sérülésekkel, ami akut májelégtelenséghez vezethet, érintve évente ezreket. A hirtelen fellépő állapot tünetei között szerepel a bőr besárgulása, a túlzott vérzés, az agy megdagadása és a sokszervi elégtelenség.

Az akut májelégtelenség bizonyos esetekben gyógyszerekkel kezelhető, de gyakran a szervátültetés jelenti az egyetlen megoldást. Ezért fontos, hogy új terápiák fejlesztése révén fokozzák a máj öngyógyító képességét.